ΕΛΛΑΔΑ

«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα περιόδου σε 200 σχολεία διανέμει το υπουργείο Υγείας

«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα περιόδου σε 200 σχολεία διανέμει το υπουργείο Υγείας

Προϊόντα περιόδου 

PEXELS

Την διανομή προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μέσω του προγράμματος «Period Poverty».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και σκοπό έχει να αντιμετωπίσει την «περίοδο φτώχειας» που επηρεάζει 10.000 κορίτσια, οδηγώντας σε απουσίες έως 30 ημέρες το έτος.

Να σημειωθεί πως, περίπου το 20% των γυναικών στην Ελλάδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες και τις κόρες τους.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

  • Διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία.
  • Εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες).
  • Πακέτο περιόδου στο σχολείο.
  • Εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Σκωτία και Ισπανία διαθέτουν δημόσια σημεία με δωρεάν προϊόντα προϊόντα

Την ίδια ώρα, τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ταμπόν όσο και των σερβιετών, διατίθενται δωρεάν σε δημόσιες εγκαταστάσεις στη Σκωτία από το 2022.

Μάλιστα, η Ισπανία με νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί, αναβαθμίζει τη μέριμνα, καθώς πρόκειται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει στις εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από πόνους περιόδου, μέχρι και τρεις μέρες άδειας το μήνα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι σερβιέτες και τα ταμπόν στα σούπερ μάρκετ θα είναι αφορολόγητα, ενώ στις γυναίκες που βρίσκονται σε «περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες» θα παρέχονται δωρεάν προϊόντα υγιεινής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ