ΕΛΛΑΔΑ

Οι παράτυπες εκλογές του ΣΠΑΠ και ο φόβος για την προστασία του Πεντελικού Όρους

Οι παράτυπες εκλογές του ΣΠΑΠ και ο φόβος για την προστασία του Πεντελικού Όρους

Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού

ΣΠΑΠ

Σε μείζον θέμα για το σύνολο των κατοίκων των Δήμων του Πεντελικού Όρους αναδεικνύονται οι εκλογές του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού).

Και αυτό γιατί, καθώς η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και με η ανάγκη των Δήμων του Πεντελικού Όρους να προστατεύσουν ακόμη και το τελευταίο δέντρο του δάσους της Πεντέλης να εντείνεται, τίθεται ζήτημα με το πώς θα λειτουργήσει ο ΣΠΑΠ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ζήτημα προέκυψε καθώς ο νυν Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσης Σιώμος, προκήρυξε έκτακτες εκλογές για τον ΣΠΑΠ, καθώς διαπίστωσε πως οι Δήμαρχοι Πεντέλης, Διονύσου, Κηφισιάς, Βριλησσίων και Ραφήνας - οι άμεσα δηλαδή εμπλεκόμενοι Δήμοι - δεν είναι ικανοποιημένοι από την προεδρία του και ζήτησαν την ομαλή μετάβαση της διοίκησης.

Και αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ ο ίδιος είχε συμφωνήσει να προκηρύξει εκλογές στη λήξη της θητείας του, στο τέλος Μαρτίου. Όταν όμως αντιλήφθηκε την κινητικότητα των Δημάρχων για την αναζήτηση ενός νέου προσώπου με γνώση, εμπειρία και αγάπη για το βουνό, παρατύπως, απέστειλε την Πέμπτη 7 Μαρτίου επιστολή με την οποία προκήρυξε εκλογές για τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα όμως με κύκλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν τη διαδικασία, η προκήρυξη αυτή είναι παράτυπη για μια σειρά από λόγους. Συγκεκριμένα, ο ΣΠΑΠ εδρεύει στην Πεντέλη και σύμφωνα με το άρθρο 246 του ν. 3463/2006, «το διοικητικό συμβούλιο συγκαλείται στην έδρα του Συνδέσμου, μέσα σε 10 ημέρες από την εκλογή των αντιπροσώπων, ύστερα από πρόσκληση του αντιπροσώπου του Δήμου ή της Κοινότητας της έδρας του Συνδέσμου. Αν κανένας από τους αντιπροσώπους της έδρας του Συνδέσμου δεν συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία, η πρόσκληση γίνεται από τον αντιπρόσωπο του Δήμου ή Κοινότητας μέλους του Συνδέσμου που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό μετά από αυτόν της έδρας».

Εντούτοις, αντί η πρόσκληση για εκλογές να υπογραφεί από την Δήμαρχο Πεντέλης, κυρία Κοσμοπούλου, αυτή υπογράφεται από δημοτικό σύμβουλο του Διονύσου και δη της μειοψηφίας.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν κύκλοι των εμπλεκόμενων δήμων, εξόργισε το συνολο των Δημάρχων - μελών του ΣΠΑΠ, με πρώτη τη Δήμαρχο της εδρας, η οποία συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για την αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης από τον σύνδεσμο. Αντίστοιχα και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι, όχι μόνο δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα ο κ. Σιώμος να επανεκλεγεί από ένα εξαιρετικά περιορισμένο εκλογικό σώμα, άλλα υπάρχουν σκέψεις για αποχώρηση από τον ΣΠΑΠ μέχρι να επανέλθει η νομιμότητα κάτω από μια νέα διοίκηση, με όραμα για την δημιουργία ενός Συνδέσμου με ουσιαστικό έργο για την προστασία του βουνού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, πέρα από μείζονες παρατυπίες, προκύπτει και ουσιαστικό θέμα για τον ΣΠΑΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ