ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της πτώσης του F-16: Η σωτήρια κίνηση του πιλότου και οι πρώτες ενδείξεις για το ατύχημα

Το χρονικό της πτώσης του F-16: Η σωτήρια κίνηση του πιλότου και οι πρώτες ενδείξεις για το ατύχημα

Μαχητικό αεροσκάφος F-16 στον ουρανό

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ στη νήσο Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής. Τα αντανακλαστικά του πιλότου ήταν άμεσα με αποτέλεσμα να προλάβει να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης καθίσματος και να βγει από το αεροσκάφος.

Το μονοθέσιο F-16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 πτέρυγας μάχης, στη Λάρισα και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Κοντά στο σημείο της πτώσης αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα αλεξίπτωτο.

Αμέσως ένα ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνθηκαν στην περιοχή όπως και η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ ήταν σε μεγίστη ετοιμότητα και ένα C-130.

Δύο λεπτά μετά τις τρεις, οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν από τη θάλασσα τον χειριστή. Ο πιλότος, ο οποίος πάλευε στην ανοιχτή θάλασσα για περίπου 1,5 ώρα μεταφέρθηκε άμεσα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και υποβλήθηκε αξονική τομογραφία και μια σειρά εξετάσεων.

Αυτό έσωσε τον χειριστή

Όταν ο πιλότος αντιλήφθηκε ότι υπάρχει μηχανικό πρόβλημα, πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του. Το σύστημα εκτόξευσης μπορεί να ενεργοποιηθεί με μηδέν ταχύτητα ακόμη και αν είναι ακινητοποιημένο το αεροσκάφος.

Εκτοξεύεται σε ύψος 100 ποδιών περίπου 300 μέτρα, ένα ασφαλές ύψος για να ενεργοποιηθεί το αλεξίπτωτο αυτόματα. Είναι σχεδιασμένο ούτως ώστε να έχει μηδενική συμμετοχή ο πιλότος και αυτό γιατί ασκούνται πιέσεις την ώρα της εκτόξευσής με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάνει τις αισθήσεις του και να συνέρχεται περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα.

Διερεύνηση για τα αίτια του ατυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος διαπίστωσε δυσλειτουργία στον κινητήρα. Ο ίδιος φέρεται να προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει. Αφού οι προσπάθειες απέτυχαν τότε εγκατέλειψε το αεροσκάφος. Όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει θα κληθεί να δώσει πληροφορίες για το ατύχημα, ενώ η έρευνα των αρμοδίων κλιμακίων της Πολεμικής Αεροπορίας θα δώσει απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του F-16.

Δένδιας: Tις πιο ειλικρινείς μας ευχές στον χειριστή

Τις ευχές του για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του F-16 που κατέπεσε κοντά στη νήσο Ψαθούρα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του ο κ. Δένδιας ανεφερε: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου . Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Αποστολάκης: Να δοθούν σαφείς απαντήσεις

Να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν, ζήτησε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης. «Όπως έγινε γνωστό σήμερα και περί ώρα 13:29 κατέπεσε αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος της 110 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε στη περιοχή της Ψαθούρας» ανέφερε σε δήλωση του υπογραμμίζοντας «είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος.

Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά».

Tην εθνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε ο Βορίδης

Νωρίτερα, την εθνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-16, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου.

«Η ενημέρωση είναι από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29, Μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+, της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγα Μάχης, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας. Στην περιοχή επιχείρησαν ένα ελικόπτερο SUPER PUMA από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113 ΠΜ. Ο πιλότος έχει διασωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ