ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Πώς από ενδιάμεση «στάση» για τα νησιά αναδεικνύεται σε 12μηνο τουριστικό προορισμό

Αθήνα: Πώς από ενδιάμεση «στάση» για τα νησιά αναδεικνύεται σε 12μηνο τουριστικό προορισμό

Μία σημαντική διεθνής διάκριση και ένα ρεκόρ νέων αφίξεων έρχονται να επισφραγίσουν το γεγονός πως, πλέον, η Αθήνα μας αποτελεί έναν ανταγωνιστικό, αυτόνομο προορισμό 12 μήνες τον χρόνο.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως η πόλη της Αθήνας αποτελεί τη μεγάλη «νικήτρια» στην κατηγορία Europe’s Leading City-Break Destination 2024 (Κορυφαίος city-break προορισμός στην Ευρώπη για το 2024), από τον έγκριτο διεθνή θεσμό World Travel Awards, αφήνοντας πίσω τής παραδοσιακά δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Βερολίνο. Η βράβευση αυτή έρχεται ως επισφράγισμα της συντονισμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής και προσπάθειας για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού της Αθήνας, αλλά και ως επιβεβαίωση αυτού που ήδη οι περισσότεροι γνωρίζαμε. Δηλαδή πως πλέον η πόλη μας δεν αποτελεί μία ενδιάμεση «στάση» για τα νησιά, αλλά έναν αυτόνομο τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο.

Άλλωστε, τα νούμερα δεν ψεύδονται και τα συμπεράσματα των πιο πρόσφατων μελετών και ερευνών, μεταξύ των οποίων και η Ετήσια Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών από την ΕΞΑΑΑ (Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού) μαζί με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την GBR Consulting, μιλούν -μεταξύ άλλων- για ρεκόρ διεθνών αφίξεων κατοίκων εξωτερικού, που το 2023 ήταν περισσότερες από 7 εκατομμύρια, με αμέσως προηγούμενο μέτρο σύγκρισης τα 6,4 εκατομμύρια του 2019, που τότε είχε επίσης θεωρηθεί νούμερο-ρεκόρ. Ενδιαφέρον, επίσης, κρίνεται το γεγονός πως, πέρα από τις χώρες που «παραδοσιακά» ψηφίζουν Ελλάδα όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία κλπ., οι έρευνες είδαν αύξηση εισροής από χώρες όπως η Ελβετία, η Τουρκία ή η Ολλανδία.

Το Delta Restaurant, το μοναδικό εστιατόριο της χώρας μας βραβευμένο με 2 αστέρια από τον οδηγό Michelin

© Gavriil Papadiotis

Η Αθήνα μας, λοιπόν, δείχνει να κερδίζει την προτίμηση του διεθνούς κοινού, που πλέον δεν περνά ένα και μόνο βράδυ πριν επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο ή αεροπλάνο για Μύκονο ή Σαντορίνη αλλά μένει για να απολαύσει τις μοναδικές εμπειρίες που έχει να προσφέρει η πόλη σε επίπεδο πολιτισμού, φιλοξενίας, γαστρονομίας, διασκέδασης, wellness. Άλλωστε, η συμφωνία του ΕΟΤ με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2023, υπογραμμίζει τη σημασία της γαστρονομικής εμπειρίας για τον σύγχρονο ταξιδιώτη. Σήμερα, η Αθήνα μας διαθέτει 12 εστιατόρια με αστέρια Michelin, μεταξύ των οποίων και το εστιατόριο Delta, το μοναδικό 2άστερο εστιατόριο της χώρας μας, αθροίζοντας συνολικά 13 πολυπόθητα αστέρια, αλλά και 3 Green Stars, που δείχνουν την πρόοδο της ελληνικής εστιατορικής σκηνής σε θέματα βιωσιμότητας.

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin Tudor Hall στο rooftop του ξενοδοχείου King George

Υπηρετώντας, ως επί το πλείστον, την ελληνική και μεσογειακή γαστρονομία, τα εστιατόρια Delta, CTC, Botrini’s, Varoulko Seaside, Herve, Tudor Hall (εντός του ξενοδοχείου King George), Pelagos (εντός του ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace Hotel), Soil, The Zillers (εντός του ξενοδοχείου The Zillers), Patio (εντός του ξενοδοχείου The Margi), Spondi και Hytra, καθώς και οι ταλαντούχοι σεφ τους, προσφέρουν μοναδικές γευστικές και οινικές εμπειρίες σε ένα πολυταξιδεμένο διεθνές κοινό που θέλει να γνωρίσει τη χώρα μας μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα και τα υλικά της.

Το εστιατόριο Sense στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was

Παράλληλα, μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί ακόμη από τον διάσημο κόκκινο οδηγό, αλλά μία πληθώρα αθηναϊκών εστιατορίων και υπερταλαντούχων σεφ προσφέρουν κορυφαίες γευστικές προτάσεις σε μοναδικά περιβάλλοντα με θέα την Ακρόπολη, τη θάλασσα ή την ίδια την πόλη, αυξάνοντας κατακόρυφα τον γαστρονομικό τουρισμό της Αθήνας μέσα στην τελευταία δεκαετία και αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία από καταξιωμένους θεσμούς της χώρας μας, και όχι μόνο.

Το Spicy Baba No.7, ένα από τα πιο εμβληματικά cocktails του Baba au Rum

Ταυτόχρονα η ελληνική bar σκηνή, που εδώ και χρόνια κάνει διαρκείς και συντονισμένες προσπάθειες για εξωστρέφεια με συνέπεια και ήθος, θεωρείται και επίσημα μία από τις καλύτερες της Ευρώπης, εάν όχι του κόσμου. Και αυτό χάρη στον τεράστιο αριθμό ανθρώπων -τόσο από το ίδιο το bar industry στο πλαίσιο του Athens Bar Show, αλλά και των πολυάριθμων guests που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο, όσο και από το απλό κοινό- δηλώνοντας πως θέλει να επισκεφτεί την Αθήνα για τις κορυφαίες bar-hopping εμπειρίες της.

Το Line Athens των Πετραλώνων σαρώνει τα διεθνή βραβεία

Σήμερα, έχουμε πέντε ελληνικά bar στη λίστα-Βίβλο «World’s 50 Best Bars», με το Line των Πετραλώνων να βρίσκεται στον αριθμό 12 και να ακολουθούν το Baba au Rum (25) και το The Clumsies (47), ενώ στη λίστα των 100 συναντούμε και το Barro Negro (70) και το The Bar in front of the Bar (98). Παράλληλα, πολλά ακόμη και άκρως ενδιαφέροντα bar concepts, κάποια μάλιστα και εντός ξενοδοχείων, προσελκύουν τα βλέμματα του διεθνούς κοινού με τις δημιουργίες και την ατμόσφαιρά τους.

To Four Seasons Astir Palace Hotel στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από ψηλά

Φυσικά και δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για όλα τα παραπάνω εάν δεν μιλήσουμε για τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχειακό επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών, ώστε να μπορεί σήμερα η Αθήνα να αποτελεί έναν αξιοζήλευτο 12μηνο τουριστικό προορισμό για ένα premium και πολυταξιδεμένο τουριστικό κοινό. Ξεκινώντας από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, που πλέον θεωρείται ένα από τα πιο high-end destinations στην Ευρώπη, αρκεί να μιλήσουμε για τη βράβευση του Four Seasons Astir Palace Hotel στα πρώτα και πολυαναμενόμενα «World’s 50 Best Hotels 2023», όπου κατέλαβε την 35η θέση ενώ ήταν η μοναδική ελληνική παρουσία στη λίστα.

Η ολοκαίνουρια Astir Marina

Παραμένοντας στην ίδια «γειτονιά», η Astir Marina στη Βουλιαγμένη, που συγκαταλέγεται στις top home-port marinas με τις υψηλότερες προδιαγραφές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και με δυνατότητα φιλοξενίας 59 σκαφών αναψυχής, έρχεται να ανεβάσει τον πήχη στην τουριστική δυναμική της περιοχής. Πώς το καταφέρνει; Τοποθετώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα στο προσκήνιο του παγκόσμιου elite yachting και του high-end shopping σε συνεργασία με εμβληματικά brands και καταστήματα όπως το Cova Astir που έχει ήδη ανοίξει ή το Bagatelle που μόλις ανακοινώθηκε πως θα προσγειωθεί στην πολυτελή μαρίνα.

Μία από τις πολυτελείς προτάσεις διαμονής του πολυαναμενόμενου One&Only Aesthesis

Rupert Peace

Ταυτόχρονα, στα τέλη του 2023 καλωσορίσαμε το πρώτο ξενοδοχείο του ultra-premium hospitality brand One&Only στη χώρα μας, το συναρπαστικό One&Only Aesthesis στην περιοχή της Γλυφάδας, που ήρθε να υπογραμμίσει την αυταπόδεικτη προτίμηση που δείχνουν στη χώρα μας οι διεθνείς high-end ξενοδοχειακοί όμιλοι με τα reports να κάνουν λόγο για 60 νέες αφίξεις μέσα στα επόμενα χρόνια, εκ των οποίων ένα 40% θα ανήκει σε international brands. Μέσα από αυτές τις μελέτες, η Αθήνα -και δη η Αθηναϊκή Ριβιέρα- δείχνουν να εξελίσσονται σε μαγνήτη ξενοδοχειακών επενδύσεων, είτε ως leisure είτε ως business προορισμοί.

Το εμβληματικό κτήριο του Hilton Athens αναμένεται να ανοίξει ξανά μέσα στο 2025

Στο κέντρο της πόλης, ίσως το πιο πολυαναμενόμενο αυτήν τη στιγμή project είναι η μεταμόρφωση του πρώην εμβληματικού κτηρίου που φιλοξενούσε το Hilton, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θα δημιουργηθεί ένας συνδυασμός δύο hotel brands της Hilton, δηλαδή Conrad και Waldorf Astoria Private Residences, αλλά και μία πληθώρα γαστρονομικών, wellness και ψυχαγωγικών venues με ένα όνομα-«έκπληξη» στο γευστικό τιμόνι. Η Brown Hotels, επίσης, έρχεται με δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης μέσα στο 2024, ενώ και η Radisson ετοιμάζει άλλα δύο ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του 2025. Γενικά, είναι σαφές πως τα πολυτελή ξενοδοχειακά brands ψηφίζουν Αθήνα με διαφορά, γεγονός που φυσικά σημαίνει πως ο 12μηνος τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός στόχος τους.

Το Mandarin Oriental της Αθήνας θα είναι άκρως εντυπωσιακό

Επιστροφή στα νότια και στο Ελληνικό, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, που αναμένεται να διαθέτει δύο από τα πιο εμβληματικά παγκόσμια ξενοδοχειακά brands, και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο Mandarin Oriental της χώρας μας (το πρώτο άνοιξε πέρσι στην Costa Navarino) και το πρώτο Hard Rock Hotel & Casino Athens της Ελλάδας με υπερπολυτελή δωμάτια, κατοικίες και εγκαταστάσεις.

Μία από τις προτάσεις διαμονής του 91 Athens Riviera

Τέλος, οι λάτρεις του glamping θα μπορούν όντως να ζήσουν την πιο αυθεντική εμπειρία αυτού του τύπου φιλοξενίας στο 91 Athens Riviera μέσα στη χρονιά, που έρχεται στη Βούλα με την υπογραφή της Grivalia Hospitality και της Domes Resorts και συνοδεύεται από γευστικές και ψυχαγωγικές εκπλήξεις. Φαίνεται, λοιπόν, πως πλέον η Αθήνα μας τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις μητροπόλεις του κόσμου!

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ