ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα διεκδικεί επάξια μία περίοπτη θέση στον luxury παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Η Ελλάδα διεκδικεί επάξια μία περίοπτη θέση στον luxury παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Με τις premium νέες αφίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τα πιο πολυτελή διεθνή hotel and resort brands να «ψηφίζουν» Ελλάδα, η χώρα μας αναδεικνύεται σε έναν κορυφαίο προορισμό για τον σύγχρονο luxury ταξιδιώτη. 

Μπορεί να έχει ειπωθεί τόσες φορές που πλέον να μοιάζει τετριμμένο, όμως ο τουρισμός ήταν, είναι και θα είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό, τα τελευταία χρόνια, δείχνει να υποστηρίζεται πιο οργανωμένα και συντονισμένα από ποτέ πριν, με τις νέες premium ξενοδοχειακές αφίξεις να καταφθάνουν η μία μετά την άλλη, με τα πιο διάσημα πολυτελή hotel brands του εξωτερικού να εγκαινιάζουν κορυφαίες μονάδες επί ελληνικού εδάφους, με τα μεγαλύτερα γαστρονομικά ονόματα να αναλαμβάνουν να συναρπάσουν τις παλέτες των εκλεκτικών επισκεπτών της χώρας μας και με νέους off-the-beaten-track προορισμούς να αναδεικνύονται σταδιακά και να παίρνουν θέση δίπλα στους παραδοσιακά δημοφιλείς της χώρας μας.

Όπως μας έχουν δηλώσει κατά καιρούς στις αποκλειστικές συνεντεύξεις τους στο CNN Greece οι Movers & Shakers του ελληνικού τουρισμού όπως ο Ηλίας Κοκοτός, ο Γιώργος Σταματίου, ο Βασίλειος Κουμπής, η Πέννυ Ζαγλαρίδου και πολλοί ακόμη, ο σύγχρονος ταξιδευτής αναζητά πλέον μία νέα μορφή πολυτέλειας, που προϋποθέτει φυσικά τις παραδοσιακές δομές της αλλά, ταυτόχρονα, απαιτεί τη γνωριμία με τον προορισμό μέσω εμπειριών που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Έτσι, η γαστρονομία, το wellness, οι δραστηριότητες, τα services, ο τοπικός χαρακτήρας μπαίνουν στο επίκεντρο στοχεύοντας να βοηθήσουν τον επισκέπτη να «βιώσει» τον τόπο που επισκέπτεται ως local, και όχι ως απλός παρατηρητής.

Mandarin-Oriental-Costa-Navarino_Villas.jpg

Το πρώτο Mandarin Oriental της χώρας μας άνοιξε τις πόρτες του στις 15 Αυγούστου του 2023

Οι νέες ξενοδοχειακές αφίξεις, όπως είπαμε, δείχνουν να μην σταματούν τα τελευταία χρόνια, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται άνω των 60 νέων ξενοδοχείων στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα περίπου 40% ανήκει σε διεθνείς luxury ξενοδοχειακές αλυσίδες και το άλλο 60% σε εγχώριους επιχειρηματίες και επενδυτές, σύμφωνα με το Greek Market Report της Travelworks. Δύο χρόνια πριν είδαμε το πρώτο W επί ελληνικού εδάφους να γίνεται μέρος της «οικογένειας» Costa Navarino, ενώ μόλις πέρσι το πρώτο Mandarin Oriental της χώρας μας άνοιξε τις πόρτες του ακριβώς δίπλα, φέρνοντας μαζί μία νέα εμπειρία πολυτέλειας για τους ορκισμένους fans του brand ανά τον κόσμο.

Navarino-Agora.jpg

Η Navarino Agora ενώνει τη γαστρονομία, το shopping και τον πολιτισμό

Έτσι, μαζί με τη Navarino Agora, που επίσης άνοιξε πέρσι και είναι ανοικτή για όλους τους κατοίκους της περιοχής, και τα δύο ήδη υπάρχοντα υπερπολυτελή της ξενοδοχεία, η Costa Navarino δείχνει να πρωταγωνιστεί στην premium hospitality σκηνή της ευρύτερης αυτής περιοχής. Παράλληλα, η Πελοπόννησος, και συγκεκριμένα το παραδοσιακά δημοφιλές Πόρτο Χέλι, ετοιμάζεται μέσα στα επόμενα χρόνια να υποδεχτεί και το premium Asian brand Six Senses και το πρώτο Waldοrf Astoria Hotels & Resorts της χώρας μας.

OneandOnly-Kea.jpeg

Το πολυαναμενόμενο One&Only Kea θα υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του τον Μάιο

Ταυτόχρονα, δύο ξενοδοχεία του διάσημου ultra-premium hospitality brand One&Only ανοίγουν τις πόρτες τους με λίγους μήνες διαφορά στη χώρα μας -το One&Only Aesthesis στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 2023, και το πολυαναμενόμενο One&Only Kea, που από τις πρώτες φωτογραφίες φαίνεται άκρως εντυπωσιακό και αναμένεται να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του αυτόν τον Μάιο, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη της φιλοξενίας στο κομψό κυκλαδονήσι της Κέας. Τα δύο resort θα συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν «κόμβο» πολυτελούς διαμονής στη χώρα μας για τους πιστούς θιασώτες του διάσημου ασιατικού brand, και όχι μόνο.

Το Numo Mykonos θα ανοίξει τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι στην παραλία του Καλαφάτη

Μένοντας για λίγο στις Κυκλάδες, να πούμε πως φυσικά η Μύκονος και η Σαντορίνη πάντα πρωταγωνιστούν στις premium επιλογές και αφίξεις αλλά και στα μοναδικά γαστρονομικά δρώμενα, με τους πιο διάσημους και πολυβραβευμένους σεφ να υπογράφουν τις γευστικές εμπειρίες των επισκεπτών των δύο νησιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα αδελφάκια των Michelin-starred εστιατορίων Varoulko (Σαντορίνη) και Botrini’s (Σαντορίνη και Μύκονος), αλλά και τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία που περιμένουμε φέτος στα συγκεκριμένα νησιά όπως το Numo Mykonos ή το Domes Novos Santorini, μεταξύ άλλων.

Το πολυτελές Andronis Minois ανεβάζει τον πήχη της πολυτελούς φιλοξενίας στην Παροικιά

Όμως, οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο τα δύο αυτά νησιά, με την Κέα, που αναφέραμε παραπάνω, να τραβάει πάνω της τα βλέμματα αλλά και τη Φολέγανδρο να αποκτά φέτος ένα υπερπολυτελές νέο 5άστερο resort, το Gundari, που θα εναρμονίζεται πλήρως με το άγριο κυκλαδίτικο τοπίο και θα προσφέρει την κορυφαία εμπειρία φιλοξενίας στο νησί. Η Πάρος πέρσι είδε το ολοκαίνουριο Avant Mar να φέρνει μαζί του το πρώτο Matsuhisa restaurant του νησιού, ενώ φέτος το επίσης καινούριο Andronis Minois αναμένεται να ταράξει τα νερά του κοσμοπολίτικου νησιού με πρωταγωνιστή το design, τη γαστρονομία και τις κορυφαίες εμπειρίες φιλοξενίας κοντά στη γεμάτη ζωή Παροικιά.

To Odera Tinos ετοιμάζεται να δεχτεί το εκλεκτικό κοινό του το καλοκαίρι του 2024

Μένοντας στις Κυκλάδες, η διαρκώς ανερχόμενη Τήνος υποδέχεται το νέο 5άστερο Odera Tinos με σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, διάσημη γευστική υπογραφή και ένα μαγευτικό spa, αλλά και απευθείας πρόσβαση στην παραλία, ενώ η Modus & Amplio, υπεύθυνη και για το εξαιρετικά σημαντικό -και ήδη βραβευμένο- ξενοδοχειακό project MANNA στην Αρκαδία το 2023, παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2024 στο ίδιο νησί το Under the Linden Tree, ένα σύμπλεγμα οικολογικών αγροικιών που στόχο έχουν να συνδυάσουν την πολυτελή διαμονή με την ουσιαστική σύνδεση με την ψυχή και την καρδιά του νησιού. Έτσι, βλέπουμε πως η Τήνος αρχίζει να συμμετέχει και αυτή ενεργά στην προσέλκυση luxury τουρισμού υψηλών απαιτήσεων, ενώ και νέα πολυτελή θέρετρα βρίσκονται στα σκαριά.

Έτσι θα είναι το πρώτο JW Marriott της χώρας μας στα Χανιά

Το νησί της Κρήτης, που παραδοσιακά αποτελεί αγαπημένο προορισμό ενός affluent διεθνούς κοινού, βλέπει φέτος την πλήρη ανακαίνιση του Porto Elounda Golf & Spa Resort, και πέρσι υποδέχτηκε το πολυτελές και γεμάτο τοπικό χρώμα Pnoe Breathing Life στο Ηράκλειο, ενώ φέτος καλωσορίζει το 5άστερο Intercontinental Crete στον Άγιο Νικόλαο και αναμένει το πρώτο JW Marriott της χώρας μας, το JW Marriott Crete Resort & Spa, μέσα στο 2025 στα Χανιά υπό τη διαχείριση της Swot Hospitality. Την ίδια χρονιά περιμένουμε και το πρώτο ξενοδοχείο της Rosewood Hotels & Resorts και πάλι στην Κρήτη, με το εκ βάθρων ανακαινισμένο Rosewood Blue Palace να ετοιμάζεται να καταπλήξει τα πλήθη.

Το Lesante Cape άνοιξε πριν δύο χρόνια στη Ζάκυνθο ως μέλος των The Leading Hotels of the World

Η Ζάκυνθος επίσης έχει συγκεντρώσει πάνω της πολλά βλέμματα, με το εντυπωσιακό Lesante Cape να έχει φτιαχτεί στα πρότυπα ενός παραδοσιακού χωριού με πλατεία, εκκλησία, μποστάνι, καφενείο, μουσείο και να υπόσχεται τον απόλυτο συνδυασμό πολυτέλειας και τοπικού χρώματος, μεταξύ άλλων μέσα από farm to table γευστικές εμπειρίες του, τον sophisticated fine dining χαρακτήρα του, τις κορυφαίες επιλογές διαμονής και το απίστευτο spa του.

Το Cora Hotel & Spa ανακαινίστηκε εκ βάθρων πριν ανοίξει ξανά τις πόρτες του

Η Χαλκιδική επιφυλάσσει εκπλήξεις και νέα, με το πολυτελές Zoëtry Halkidiki Resort & Spa να αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του άμεσα με την υπογραφή της Hyatt στην περιοχή της Σάνης, το 5άστερο Cora Hotel & Spa να υποδέχεται το πιο εκλεκτικό κοινό υπό τη διαχείριση της Swot Hospitality στην Άφυτο Κασσάνδρας, τη Goldman Sachs να ετοιμάζει ένα ultra-premium ξενοδοχειακό σύμπλεγμα και το νησάκι Διάπορος να αποκτά ένα high-end και ultra-sustainable resort project στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ