ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Καπετανάκης (ΕΛΛΟΚ): Ο καρκίνος μάς αφορά όλους

Γιώργος Καπετανάκης (ΕΛΛΟΚ): Ο καρκίνος μάς αφορά όλους

Πρέπει να δούμε τον καρκίνο ως μία ασθένεια που είναι δίπλα μας και μας αφορά όλους. Και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με το όνομά του, όχι ως επάρρατο ή ως κακό, διότι  διαμορφώνουμε ένα «τέρας» και το γιγαντώνουμε.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε και το κοινωνικό στίγμα που συχνά ακολουθεί τους καρκινοπαθείς και συνδέεται με το στίγμα στην κοινωνία, την εργασία, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, διότι το στίγμα είναι απόρροια φόβου, άγνοιας αλλά και κουλτούρας. Και όσο πιο κλειστή είναι μία κοινωνία, τόσο πιο έντονο το στίγμα.

Τα παραπάνω τονίζει στο CNN GREECE ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κατά του Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κ. Γιώργος Καπετανάκης.

Η δύναμη των προσυμπτωματικών προγραμμάτων

Σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, ο κ. Καπετανάκης αναφέρεται στο έργο της Ομοσπονδίας, που είναι δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων των ασθενών, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται 47 οργανώσεις σε όλη τη χώρα, στη δύναμη της πρόληψης και των προσυμπτωματικών προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας, με τον εμβληματικό Πρόγραμμα «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ», το οποίο κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα προγράμματα που έρχονται όπως αυτό για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το εμβόλιο- για κορίτσια και αγόρια- που αποζημιώνεται. «Είμαστε καλύτερα στον εμβολιασμό από το μέσο όρο στην Ευρώπη, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιητικά. Παράλληλα, το screening, ο έλεγχος δηλαδή HPV DNA, έρχεται για να βοηθήσει να μειώσει συχνότητα και να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα», επισημαίνει ο συνομιλητής του CNN Greece.

«Ωστόσο, εκεί που έχουμε μείνει πίσω είναι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με 43% ο μέσος όρος στην ΕΕ και μόλις 13% στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει δουλειά και συστηματικός έλεγχος».

28% των θανάτων στην Ελλάδα προέρχονται από τον καρκίνο

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, και όπως αναφέρει ο κ. Καπετανάκης, το 28% των θανάτων στην Ελλάδα προέρχονται από καρκίνο, ενώ στην Ευρώπη είναι 18,5%. Στην Ευρώπη, επίσης, κάθε χρόνο, έχουμε 3,5 εκατ. νέες διαγνώσεις και 20 εκατ. καρκινοπαθείς, είναι επιβιώσαντες. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά «survivor»;

Οι survivors

«Survivor είναι ο κάθε ασθενής που από την πρώτη ημέρα διαγιγνώσκεται με καρκίνο και ζει», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Ο κ. Καπετανάκης αναφέρεται ακόμη και στη δύναμη των καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 50% η επιβίωση των ασθενών τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν πληθυσμό που θα ζει με τον καρκίνο, ή μετά τον καρκίνο.

Κρίσεις κι ανισότητες

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο κ. Καπετανάκης αναφέρεται στο γεγονός ότι οι κρίσεις των τελευταίων ετών επηρέασαν αναμφισβήτητα τους ογκολογικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανισότητες. Αναφέρει ειδικότερα:

«Το 2016 είχαμε εκδώσει ένα κείμενο που ονομαζόταν «η Ευρώπη των ανισοτήτων στον καρκίνο», το κάναμε σημαία και στη χώρα μας, όπου ουσιαστικά το κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Οι ανισότητες είναι πολλαπλές, είναι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ακόμη και γεωγραφικές. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι η ίδια -αυτό πρέπει να το δούμε και να το έχουμε στο τραπέζι, ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Και όταν λέμε «πρόσβαση» εννοούμε πρόσβαση στην πρόληψη, τους ελέγχους και τη θεραπεία».

Ήρθε η ώρα των Μητρώων ασθενών

Αναφορικά με τα Μητρώα των ασθενών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο, ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ υπογραμμίζει ότι «αποτελούν πάγια αιτήματα από την ημέρα που δημιουργηθήκαμε. Έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Ελπίζουμε, στο προσεχές διάστημα, η χώρα μας να είναι σε θέση να πει ότι διαθέτει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και θα αλλάξει πολλά δεδομένα από αυτά που γνωρίζαμε. Επίσης, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τον υπουργό Υγείας να δεσμεύεται για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο.

Επίσης, ήδη από το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο και γιατί το έκανε αυτό; Διότι αντελήφθη ότι ο καρκίνος αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα υγειονομικά συστήματα. Σήμερα, 20 χώρες στην ΕΕ έχουν εθνικό σχέδιο Δράσης, σε αυτές δυστυχώς δεν είναι η Ελλάδα».

Εργασία κι ογκολογικοί ασθενείς

Και συνεχίζει ο κ. Καπετανάκης: «Κάθε ευρώ που δεν κατευθύνεται στο να καλύψει μία ανάγκη είναι σπατάλη. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των ασθενών και σε αυτές τις ανάγκες να προσανατολιστούμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγουμε σπατάλες, θα έχουμε καλύτερη διαχείριση και καλύτερη λειτουργικότητα σε όλη την οργάνωση και το σύστημα».

Ο συνομιλητής μας αναφέρεται, επίσης, στους γηριατρικούς ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι θα χρειαστούν μία διαφορετική ολιστική φροντίδα, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ογκολογικοί ασθενείς όταν μπαίνουν στην εφηβεία καθώς υπάρχει κενό στη μετάβαση, διότι όταν ένα παιδί ενηλικιώνεται υπάρχει πρόβλημα στην παρακολούθησή του, αλλά και στα εργασιακά ζητήματα των καρκινοπαθών. «Λέμε “ναι” στα κίνητρα και όχι στα επιδόματα», επισημαίνει.

Το δικαίωμα στη λήθη

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ μιλάει για το «δικαίωμα τη λήθη», μία πρωτοβουλία η οποία θα στηρίξει σημαντικά τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς θα μπορούν πλέον να έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν δάνεια και άλλες χρηματοοικονομικές πράξεις καθώς δεν θα λαμβάνεται υπόψιν το ιστορικό του καρκίνου στη διαδικασία αυτή. Ήδη 8 χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει το μέτρο αυτό.

Η αξία της δημόσιας δήλωσης της Κέιτ Μίντλετον

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ για το πώς σχολιάζει και πώς αντέδρασαν οι ασθενείς τη δημόσια δήλωση της πριγκίπισσας Κέιτ Μίντλετον ότι πάσχει από καρκίνο και ότι ξεκινά προληπτικές χημειοθεραπείες.

Απαντά χαρακτηριστικά ο κ. Καπετανάκης: «Είδα πολλές φορές και άκουσα τη δήλωσή της Βρετανίδας πριγκίπισσας. Ήταν μία πολύ ανθρώπινη πριγκίπισσα, τη νοιώσαμε πολύ κοντά μας, αισθανθήκαμε ότι είναι ένας άνθρωπος σαν και εμάς. Και μέσα από τη δήλωση της Κέιτ αντιληφθήκαμε ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους, φτωχούς, μορφωμένους, διάσημους. Ο καρκίνος μάς αφορά όλους. Με τον τρόπο αυτό, και με τη δημόσια δήλωσή της, η Κέιτ Μίντλετον λειτουργεί επιδραστικά και βοηθά να καταπολεμήσουμε το στίγμα. Δεν είναι μόνη της.

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή που θα βγει ένας ασθενής να μιλήσει, θα σας έλεγα ότι αυτή είναι μία συνθήκη πολύ προσωπική, ο καθένας θέλει τον χρόνο του για να το επεξεργαστεί με τον εαυτό του και την οικογένειά του. Ας γνωρίζει η Κέιτ Μίντλετον ότι είμαστε δίπλα της».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Υγεία ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ