ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Δεκτή η συνάντηση με τις ΜΚΟ στο άμεσο μέλλον

Μουζάλας: Δεκτή η συνάντηση με τις ΜΚΟ στο άμεσο μέλλον
Αναμνηστική φωτογραφία στην έκθεση με έργα ζωγραφικής και χειροτεχνίας από πρόσφυγες στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016. Την έκθεση επισκέφθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας τις παρατηρήσεις τους «πάντα ευπρόσδεκτες».

«Συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση με τις οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό και οι παρατηρήσεις τους είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με αφορμή το συγκεκριμένο αίτημα», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μουζάλας για την επιστολή οκτώ ελληνικών και διεθνών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Στην κοινή επιστολή τους προς τον υπουργός, οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και ζητούν συνάντηση με τον κ. Μουζάλα.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Με βάση την καθημερινή μας εργασία στα κέντρα φιλοξενίας, βλέπουμε ότι η κατάσταση επηρεάζει τους φιλοξενούμενους και τους εργαζομένους, είτε πρόκειται για εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή για Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους, καθώς επίσης και τον τοπικό ελληνικό πληθυσμό. Συχνά η έλλειψη άμεσης, κατάλληλης και αναλογικής ανταπόκρισης από την αστυνομία σε καταστάσεις έντασης ή η κατάλληλη παρακολούθηση των εξελίξεων και η καταβολή προσπαθειών συμφιλίωσης καταδεικνύουν ανεπαρκή κατάρτιση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο μετριασμός των συγκρούσεων, και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για περαιτέρω βία.

Οι οργανώσεις προτείνουν συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα για να μοιραστούν εμπειρίες που μπορεί να αποβούν χρήσιμες κατά τη λήψη των αποφάσεων του υπουργείου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Επίσης, οι οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν «συντονισμένα και σαφή πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στους καταυλισμούς».

Οι ΜΚΟ που υπογράφουν το κείμενο είναι οι εξής: Danish Refugee Council, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children, Αλληλεγγύη – Solidarity Now, International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, International Rescue Committee και Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ