ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία: Κίνδυνος χρεοκοπίας των εργαστηρίων, εξαιτίας του clawback

Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία: Κίνδυνος χρεοκοπίας των εργαστηρίων, εξαιτίας του clawback

Έκκληση στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους βουλευτές απευθύνει το ΔΣ της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας. να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης που αφορά στον κίνδυνο χρεοκοπίας Ελλήνων επιστημόνων και των ιδιωτικών εργαστηρίων και την υποκατάστασή τους από κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού. Γεγονός που θα έχει επιπτώσεις καταστροφικές τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των Οργανώσεων των Εργαστηριακών Ιατρών για περιορισμό της λειτουργίας των εργαστηρίων τους, όποτε το κρίνουν απαραίτητο, αρχής γενόμενης από 08/05/2024.

Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των Εργαστηριακών Ιατρών με περικοπές πάνω από 60% είναι πρωτοφανής διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο υπό ένα μόνιμο καθεστώς υποχρηματοδότησης και «κουρεμάτων» που έχουν επιβληθεί επί 12 συναπτά έτη για την κάλυψη των κενών χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων.

Αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής προμηθευτών, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού που εξυπηρετεί ανελλιπώς (έως τώρα) τους ασφαλισμένους.

Βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου, είναι:

  • Η καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.
  • Η λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
  • Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.
  • Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Και καταλήγει το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μικροβιολογίας:

Η συνεχής υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ιδιαίτερα του εργαστηριακού κλάδου, δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση νοσημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς σημειώνονται ήδη στα Νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς Βιοπαθολόγους, ειδικότητα εξαιρετικά σημαντική στην πρόληψη και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων νοσημάτων.

Η δήλωση του καθηγητή Αθ. Τσακρή

Ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΜΕ Καθηγητής Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, δηλώνει για το μείζον θέμα:

«Η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, με τιμοκατάλογο που ισχύει από το 1991 (με περαιτέρω εκπτώσεις), και το συνεχιζόμενο κούρεμα των αποζημιώσεων των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, το περιβόητο clawback, έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο. Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν βουλιάξει στα χρέη, εκατοντάδες εργαστήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά με ανοιχτή συνταγογράφηση – στην πραγματικότητα υπερσυνταγογράφηση, χωρίς κανένα πρωτόκολλο, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και για να δούμε και τη μεγάλη εικόνα: η ανορθολογική και συχνά αναποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το πλαφόν στο clawback (έως 5% είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα. Οι εργαστηριακοί γιατροί «έβαλαν πλάτη» και στήριξαν με αυταπάρνηση το σύστημα υγείας στα χρόνια της πανδημίας. Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να τους ακούσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ