ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκίδα: Καταθέσεις θυμάτων του κυκλώματος των εφοριακών - Τους υποχρέωναν να λένε και «ευχαριστώ»

Χαλκίδα: Καταθέσεις θυμάτων του κυκλώματος των εφοριακών - Τους υποχρέωναν να λένε και «ευχαριστώ»

Εφορία (φωτογραφία αρχείου)

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις των θυμάτων της Εγκληματικής Οργάνωσης των εφοριακών που έπαιρνα μίζες από επιχειρηματίες της Χαλκίδας σε μια καλοστημένη επιχείρηση απάτης και εκβιασμού.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις θυμάτων με πιο χαρακτηριστική την κατάθεση ενός επιχειρηματία, όπου δικαιούταν επιστροφή 90.000 ευρώ και η απάντηση που εισέπραττε από την Εφορία ήταν ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά» και άρα με πολύ μεγάλη δυσκολία θα έπαιρνε την επιστροφή φόρου του.

Τότε ήταν που εμφανίστηκε ένας υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο οποίος πήγε με το φορολογούμενο στη διευθύντρια για να «λυθεί το πρόβλημα» με το αζημίωτο φυσικά. Και σαν να μην έφτανε αυτό τον υποχρέωσαν να τους πει και «ευχαριστώ».

«Μου είπε να πάμε στο γραφείο της διευθύντριας για να δει εάν μπορεί να αλλάξει κάτι γιατί το κράτος δεν έχει λεφτά και καθυστερούν αυτές οι υποθέσεις. Φτάνοντας έξω από την πόρτα μου λέει ''έλα πες μου τι θα της δώσουμε;'' Εγώ σάστισα και της λέω ''δεν ξέρω δε μου έχει ξανά συμβεί'' αλλά εκείνη επέμενε λέγοντας μου διάφορα για να με πείσει.

''Δώσε 5.000 και είμαστε OK και πρόσεξε μη μιλήσεις πουθενά γιατί αυτή δεν παίζουν''.

Πήγα στην τράπεζα έβγαλα τα λεφτά και γύρισα στην εφορία. Της έδωσα τα χρήματα τα έβαλε σε ένα φάκελο και μετά τον έβαλε σε ένα ντοσιέ και μαζί πήγαμε στην διευθύντρια προκειμένου να την ευχαριστήσω όπως μου δήλωσε.

Εκεί ακούμπησε το ντοσιέ με τα χρήματα στο γραφείο της διευθύντριας λέγοντάς της ότι ο κύριος θέλει να σας ευχαριστήσει ενώ ταυτόχρονα μου ανέφερε χαρακτηριστικά ''πες ευχαριστώ Παναγιώτη στην διευθύντρια'' κάτι το οποίο έκανα, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

Την ίδια ώρα, οι αδιάφθοροι έχουν ζητήσει από την Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος να ψάξει για θυρίδες που μπορεί να έχουν τα μέλη του κυκλώματος ενώ αποκαλυπτικές είναι και οι λεπτομέρειες για το πώς μοιράζονταν τα χρήματα από τις μίζες ανάλογα με το σε ποιον υπάλληλο είχε χρεωθεί η κάθε υπόθεση.

Το «αμαρτωλό» σημειωματάριο

Ντοκουμέντα από το σημειωματάριο «εσόδων - εξόδων» της συμμορίας των εφοριακών της Χαλκίδας έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν πόσο καλά ήταν οργανωμένο το κύκλωμα, που δρούσε υπό τον αρχηγικό - σύμφωνα με τη δικογραφία - ρόλο, της διευθύντριας της εφορίας.

Στο τετράδιο αυτό, φωτογραφία του οποίου δημοσιεύει το CNN Greece, η διευθύντρια κρατούσε σημειώσεις με ονόματα και ποσά από τις μίζες που έπαιρνε το κύκλωμα και αποτελεί στοιχείο για τη συνέχιση της έρευνας για τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, η χλιδάτη ζωή και οι πολυτελείς κατοικίες μελών του κυκλώματος είχαν γίνει πολλές φορές θέμα συζήτησης, ενώ η διευθύντρια σε συνομιλία της φέρεται να κάνει παρατήρηση σε μέλη του κυκλώματος:

«Θα μας κάψετε με όλα αυτά που κάνετε».

DOY, XALKIDA, EFORIA

Το σημειωματάριο της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας

CNN Greece

Πρόκειται για σημειώσεις με ποσά και ονόματα από το 2020. Το «αρχείο» καταγράφει τα χρήματα που αναλογούσαν στον κάθε συνεργό της από τα ποσά που εκβιαστικά ζητούσαν από φορολογούμενους για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι, η ίδια στην απολογία της στις Αρχές ισχυρίστηκε ότι όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, το παράνομο ημερολόγιο «εσόδων-εξόδων» που κρατούσε, όμως, από το 2020, όπου κατέγραφε τις κακουργηματικές πράξεις τους, την διαψεύδουν.

Οι διάλογοι «φωτιά»: «Εχει λεφτουδάκια» και «κορόιδα»

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα στοιχεία γύρω από τη δράση του κυκλώματος των εφοριακών που «ξεσκέπασαν» οι αδιάφθοροι στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Συγκεκριμένα, «καυτοί» διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος αναδεικνύουν το πόσο καλά οργανωμένοι ήταν οι εφοριακοί, αλλά και πόσο σκληροί ήταν απέναντι σε απλούς φορολογούμενους.

Σε έναν από αυτούς, συνομιλεί η προϊσταμένη και ένας λογιστής, που βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες, και αναφέρουν πως έχουν ανοίξει λογαριασμούς και σχολιάζουν τα χρηματικά ποσά.

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Ο Χαλ... έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.»

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Πόσα έχει;»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «75.000»

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Α, έχει λεφτουδάκια.»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Έχει λεφτουδάκια.»

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Δεν ξέρω, γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.»

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Το ξανασκέφτομαι τώρα.»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Ναι, δεν ξέρω.»

ΣΕΛΙΔΑ 7

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Ναι, ναι. Ναι καλέ, ναι, σιγά. Φαντάσου πόσα είχαν σκοπό να μας δώσουν, πόσο σκοπό είχαν να δώσουν σε εμάς γι’ αυτές τις μαλακ....»

ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΤΡΙΑ: «Ναι. Θέλω μόνο να δω όταν θα πάει το χαρτί.»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Θα μας πετάγανε τίποτα ψίχουλα και στην υγεία των κορόιδων.»

ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΤΡΙΑ: «Ναι, ναι, ναι.»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Στην υγεία των κορόιδων, εσύ θα έπαιρνες, θα συνέχιζαν να έπαιρναν τα λεφτάκια τους.»

ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΤΡΙΑ: «Κοίτα εσύ τώρα ευκαιρία σου είναι να ανεβάσεις τα έσοδα της ΔΟΥ, δεν ξέρω αν ανεβαίνουν από αυτό αλλά γάμ... τους.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ