ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας είχε σπείρα αρχαιοκάπηλων που παγίδευσε η Αστυνομία

Αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας είχε σπείρα αρχαιοκάπηλων που παγίδευσε η Αστυνομία
intime

Ένα σπάνιο νόμισμα και ένα κορμό κούρου ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας κατάφερε να διασώσει μεταξύ άλλων η Αστυνομία συλλαμβάνοντας τρία άτομα που κατείχαν παράνομα αρχαία αντικείμενα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από επιχείρηση ευρείας κλίμακας που έγινε το πρωί της Πέπτης (24/5) σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα.

Προηγήθηκε διεξοδική διερεύνηση και αξιοποίηση πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον των αρχαιοκάπηλων και να τους παγιδεύσει, υποδυόμενος τον αγοραστή των πολύτιμων μνημείων που είχαν στην κατοχή τους, προγραμματίζοντας συνάντηση για την αγοραπωλησία σε σημείο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Πατρών.

Σε βάρος τριών αντρών ηλικίας 54, 69 και 52 ετών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν

Από τις σωματικές και κατ' οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α' της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστά και βάρος 8,5 γραμμάρια,

-Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών,

-Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια,

-Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών,

-Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ»,

-Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ»,

-Εικόνα που απεικονίζει τον 'Αγιο Ονούφριο και τον 'Αγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830,

-Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values» και

-Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα, καθώς υπάρχουν μόνο 7 αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο.

Ο κορμός κούρου ομοίως συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20.000.000 δολαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ