ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκίδα: Ελεύθεροι οι εφοριακοί - Στη φυλακή μόνο η διευθύντρια και μία υπάλληλος της ΔΟΥ

Χαλκίδα: Ελεύθεροι οι εφοριακοί - Στη φυλακή μόνο η διευθύντρια και μία υπάλληλος της ΔΟΥ
Eurokinissi

Τον δρόμο για την φυλακή πήραν η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας και ακόμη μία υπάλληλος, που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών. Αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα μέλη που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους σύμφωνα με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η διευθύντρια και η υπάλληλος της εφορίας. Οι δύο γυναίκες, μαζί με τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους, οδηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής (24/5), στο Δικαστικό Μέγαρο Χαλκίδας, προκειμένου να απολογηθούν και τελικά αποφασίστηκε, η προφυλάκισή τους.

Ειδικότερα, με ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή, διατάχθηκε ο εγκλεισμός τους σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της χώρας, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στους άλλους δύο υπαλλήλους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ ορίστηκε εγγύηση 10.000 ευρώ και η παρουσία τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Οι 7 συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει καταθέσεις επιχειρηματιών που υποστηρίζουν πως έπεσαν στα δίχτυα της εγκληματικής τους δράσης. Παράλληλα υπάρχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες που τους καίνε.

Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση, δωροδοκία και όπλα.

Οπτικά ντοκουμέντα, αποτυπώνουν την διεκπεραιώτρια του κυκλώματος, την στιγμή που βγαίνει από την εφορία κρατώντας στα χέρια της φάκελο που της έδωσε η διευθύντρια μετά από εκβιασμό επιχειρηματία.

Τι υποστήριξε η διευθύντρια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κατηγορούμενες αρνούνται όλες τις κατηγορίες. Η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς: «Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών ''διευκολύνσεων'' σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η… (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

Μάλιστα αναφορικά με τα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διευθύντρια της ΔΟΥ υποστηρίζει ότι έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ, ενώ λέει ότι ο επιχειρηματίας που κατήγγειλε εκβιασμό την παγίδευσε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στο σπίτι της βρέθηκαν:

  • 40.750 ευρώ στη ντουλάπα του υπνοδωματίου
  • 10.000 ευρώ σε συρτάρι του υπνοδωματίου
  • 10.000 ευρώ σε ντουλάπι στο γραφείο της
  • 4.280 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο-βιβλίο στο υπνοδωμάτιο.

Τους «καίνε» σημειωματάριο και κατάθεση

Στο μεταξύ αποκαλυπτικές συνομιλίες, και ένα σημειωματάριο, που πιθανότατα ανήκει στην προϊσταμένη της ΔΟΥ, και το οποίο περιέχει ονόματα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά, καταμαρτυρούν τη δράση του κυκλώματος.

Τους εφοριακούς «καίει» και η κατάθεση επιχειρηματία, θύμα του κυκλώματος, που συνελήφθη επ’ αυτοφόρω, με το φακελάκι στο χέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ