ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μόσλεϊ: Η απάντηση της Αστυνομίας γύρω από τις έρευνες εντοπισμού της σορού

Θάνατος Μόσλεϊ: Η απάντηση της Αστυνομίας γύρω από τις έρευνες εντοπισμού της σορού
Ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλει Dr Michael Mosley / Facebook

 Τη δική της θέση γύρω από τον χρόνο και τις συνθήκες ερευνών στην υπόθεση θανάτου του Μάικλ Μόσλεϊ, έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία, καθώς περίπου ένα 24ωρο μετά τον εντοπισμό της σορού του Βρετανού παρουσιαστή του BBC, αναπτύχθηκαν διάφορα ερωτηματικά.

Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ αναρωτήθηκαν εάν με βάση το βιντεοσκοπικό υλικό βάσει του οποίου βρέθηκε η σορός από εικονολήπτη της ΕΡΤ, θα μπορούσε να είχε βρεθεί νωρίτερα από τις αστυνομικές έρευνες, ενώ το ίδιο θέμα αναπαρήγαγαν και ελληνικά ΜΜΕ.

Σε αυτό το ερώτημα απάντησε η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ανακοίνωσης:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σημερινό ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής, το οποίο αναφέρεται σε κατοχή και μη αξιοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ. βίντεο με τις κινήσεις του Βρετανού παρουσιαστή και το οποίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας πριν την ανεύρεση της σορού του.

Η πραγματικότητα είναι ότι το βιντεοληπτικό υλικό περιήλθε στην κατοχή της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ανεύρεση της σορού. Τονίζεται πως από το μέχρι στιγμής προανακριτικό υλικό δεν προκύπτει πτώση του Βρετανού παρουσιαστή από ύψος».

Τα ερωτηματικά που έθεσαν βρετανικά ΜΜΕ

Σημαντικά ερωτηματικά προκύπτουν τις τελευταίες ώρες μετά τις αποκαλύψεις γύρω από τον τόπο, τον χρόνο και τις συνθήκες του θανάτου του Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ.

Γιατί μπορεί μεν η νεκροψία - νεκροτομή να έδειξε απροσδιόριστη αιτία θανάτου του 67χρονου (λόγω της προχωρημένης σήψης της σορού), όμως, το γεγονός ότι μετά από πέντε ημέρες ερευνών από την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, εθελοντές, σκυλιά και drones, ο αγνοούμενος βρέθηκε από τον ενδελεχή έλεγχο του βίντεο από εικονολήπτη αφήνει κενά.

Σε αυτά στέκονται και μεγάλα βρετανικά ΜΜΕ, όπως το BBC και το Skynews που πλέον επισημαίνουν ότι αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, το βίντεο - ντοκουμέντο από το κατάστημα δίπλα από το οποίο βρίσκεται ο φράχτης όπου δίπλα βρέθηκε νεκρός ο Μόσλεϊ είχε παραδοθεί στις Αρχές από την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη δήλωση εξαφάνισης, όμως, κανείς δεν πρόσεξε τη λεπτομέρεια στην οποία εστίασε σχεδόν τυχαία ο εικονολήπτης της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, τον Μόσλεϊ εντόπισε μέσω του κινητού του τηλεφώνου ο καμεραμάν της ΕΡΤ, ο οποίος έκανε ζουμ σε έναν όγκο που του τράβηξε την προσοχή και όπως αποδείχτηκε ήταν ο Βρετανός παρουσιαστής νεκρός.

Βρετανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι πλάνα από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας εμφανίζουν τον Μόσλεϊ πολύ κοντά στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα του στην Αγία Μαρίνα της Σύμης - και πιθανότατα δεν δόθηκε η σημασία που θα έπρεπε.

Μάλιστα, η ώρα του θανάτου του υπολογίζεται γύρω στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του και πολύ σύντομα μετά την πτώση του στα βράχια.

Τα πλάνα από το beach bar στην Αγία Μαρίνα εμφανίζουν τον 67χρονο να κατεβαίνει μια βραχώδη πλαγιά κοντά σε έναν φράχτη πριν βγει εκτός οπτικού πεδίου.

Η εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε στο BBC ότι η αρχική νεκροψία-νεκροτομή δεν διαπίστωσε τραύματα στο σώμα του που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατό του.

Η κ. Δημογλίδου είπε ότι το αρχικό συμπέρασμα ότι ο Δρ Mosley πέθανε από φυσικά αίτια βασίστηκε στη θέση στην οποία βρέθηκε το σώμα του, καθώς και στην έλλειψη τραυματισμών.

Τι έδειξε η νεκροψία

Για απροσδιόριστη αιτία θανάτου του 67χρονου παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλει στη Σύμη κάνει λόγο ο ιατροδικαστής, που διενήργησε την νεκροψία - νεκροτομή, λόγω της προχωρημένης σήψης της σορού. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντόπισε καμιά κάκωση ούτε σε όργανο ούτε άλλου, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Από τον τρόπο που βρέθηκε το πτώμα εκτιμάται ότι ακούμπησε με το ένα του χέρι στο πεζούλι και μετά ξάπλωσε, καθώς πιθανολογείται ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία και έπεσε κάτω. Η ώρα θανάτου προσδιορίζεται γύρω στις τέσσερις το απόγευμα του μεσημεριού της Τετάρτης όπου και χάθηκαν τα ίχνη του.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Γύρω στις 13:30 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, ο 67χρονος παρουσιαστής είπε πως κουράστηκε εκεί και αποφάσισε να φύγει μόνος του , ξεκινώντας με τα πόδια, προκειμένου αρχικά να βρεθεί στην περιοχή Πέδι μέσω μονοπατιού, απόστασης περίπου ενός χιλιομέτρου, και στη συνέχεια να επέστρεφε σπίτι με λεωφορείο.

Η υπόλοιπη παρέα έφυγε από την παραλία στις 16:00 το απόγευμα και πήγανε στα σπίτια τους.Εκεί, όμως, διαπίστωσαν πως ο Μάικλ Μόσλεϊ έλειπε και άρχισαν να τον αναζητούν μόνοι τους στο νησί.

Στις 18:00 η γυναίκα από το φιλικό ζευγάρι, που διατηρεί σπίτι στον Γιαλό Σύμης, όπου και διέμεναν ο Μόσλεϊ και η σύζυγός του, πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε βοήθεια για να έρθει σε επικοινωνία με το Ιατρείο Σύμης προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο σενάριο να είχε μεταβεί εκεί ο 67χρονος.

Τελικά ο Μάικλ Μόσλει, εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Κυριακής σε φράχτη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, εκεί όπου είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ