ΕΛΛΑΔΑ

Μαχαίρι 6% στους διπλοσυνταξιούχους

Μαχαίρι 6% στους διπλοσυνταξιούχους

Με περικοπές στις συντάξεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι 261.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, λόγω της επιβολής εισφοράς ασθενείας 6% σε κάθε μια σύνταξη.

Οι νέες περικοπές αφορούν σε 251.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο συντάξεις- η δεύτερη λόγω χηρείας- και σε 10.000 συνταξιούχους που λαμβάνουνπερισσότερες από δύο κύριες συντάξεις.

Μικρό όφελος θα έχουν όσοι λαμβάνουν μία κύρια και μία επικουρική σύνταξη,αφού η συγκεκριμένη εισφορά θα υπολογίζεται αφού αφαιρεθούν οι μνημονιακές κρατήσεις και η εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουλίου, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων, καθορίζεται σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης.

Στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, η εισφορά υπολογίζεται στο άθροισμα των συντάξεων. Με το προηγούμενο καθεστώς οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα να ζητούν εξαίρεση (παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας μόνο από τη μία σύνταξη).

Με αφορμή την αναδρομική παρακράτηση στις διπλές συντάξεις της εισφοράς 6% υπερ ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η παρακράτηση αυτή θα γίνεται στο εξής επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, όχι επί του εικονικού, πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ