ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό σχεδιασμό για το προσφυγικό ζητούν από την κυβέρνηση οι δήμοι της Κρήτης

Εθνικό σχεδιασμό για το προσφυγικό ζητούν από την κυβέρνηση οι δήμοι της Κρήτης
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 31 Μαΐου 2016 και την παρουσίαση σφυγμομέτρησης της Καπα Research για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής με θέμα το προσφυγικό EUROKINISSI/Στέλιος Μίσινας

Να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το προσφυγικό ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που συνεδρίασε σήμερα στο Ηράκλειο με διευρυμένη σύνθεση.

Οι δήμαρχοι ζητούν να ενημερωθούν αναλυτικά όλοι οι φορείς από το υπουργείο και να γνωστοποιηθεί από την κυβέρνηση ο συνολικός σχεδιασμός της για το προσφυγικό και ο σχεδιασμός της για την Κρήτη.

Η διευρυμένη σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης, έγινε σήμερα στη Λότζια του Ηρακλείου παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των αντιπεριφερειαρχών του νησιού, δημάρχων, βουλευτών και ευρωβουλευτών και διήρκησε περίπου πέντε ώρες.

Κατά τη σύσκεψη υπήρξε προβληματισμός, επιφυλάξεις και κάποιες φορές εντάσεις για το όλο θέμα, χωρίς όμως να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση, καθώς οι δήμαρχοι εκτίμησαν ότι αυτή δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς να είναι ενήμεροι για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης περί του ρόλου της Κρήτης στο προσφυγικό.

Απ’ την αρχή της συνάντησης είχε τεθεί το θέμα της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα και τις απορίες τους, ενώ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Κατά τη σύσκεψη, οι βουλευτές που πήραν μέρος, υπεραμύνθηκαν των θέσεων των κομμάτων τους για το προσφυγικό.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη τόνισαν πως δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοια συζήτηση και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν σε σωστά πλαίσια και υπό προϋποθέσεις οι δομές φιλοξενίας.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, εξαπολύοντας βέλη κατά του κ. Μουζάλα.

Η απόφαση της ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, στην οποία παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των μέσων ενημέρωσης, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.

Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωσης, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

  • Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.


Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:

  • διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.
  • δημόσιας Ασφάλειας.


Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω, καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός.

Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ