ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Ένας χρόνος απαιτείται για μια υπόθεση ασύλου!

Μεταναστευτικό: Ένας χρόνος απαιτείται για μια υπόθεση ασύλου!
Στιγμιότυπο από το Ελληνικό REUTERS/Michalis Karagiannis

Η περίπτωση των 38 παράτυπων μεταναστών που έφτασαν με βάρκα το περασμένο 24ωρο στη Μύκονο είναι δηλωτική της κατάστασης που επικρατεί στο μεταναστευτικό καθώς φανερώνει αφενός τα ‘τερτίπια’ και τις ψεύτικες υποσχέσεις των λαθρεμπόρων (ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία μόνο που στην πορεία τελειώνει η ...βενζίνη) και από την άλλη τις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Αρχές.

Πριν από μερικές ημέρες η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ενισχύσει, ως όφειλαν, με ανθρώπινο δυναμικό τις επιτροπές ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την εξέταση των αιτημάτων είναι απελπιστικά αργές. Εξαιτίας της υποστελέχωσης απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί, με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, μία υπόθεση ασύλου. Εν τω μεταξύ, τα μεν hot spot έχουν φτάσει στο όριό τους, η δε Τουρκία απειλεί σε σχεδόν καθημερινή βάση πως θ’ ανοίξει ξανά την κάνουλα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα παράλιά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 14.700 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, περίπου οι 12.000 έχουν προχωρήσει σε δήλωση βούλησης. Η επιτροπή που τις εξετάζει μπορεί -σύμφωνα με πολιτειακούς παράγοντες- να ανταπεξέλθει σε 50 υποθέσεις την εβδομάδα. Για όσες περιπτώσεις απορρίπτονται, οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα προσφυγής. Μέχρι στιγμής όλοι προσφεύγουν.

Τις προσφυγές αναλαμβάνουν να εξετάσουν άλλες 5 επιτροπές, οι οποίες συνεδριάζουν 4 φορές το μήνα. Η απόφαση, βάσει του νόμου 43392016, δημοσιεύεται μετά από 3 μήνες! Να τι λέει στο CNN Greece, αξιωματούχος που ασχολείται με το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης:

Πρέπει η διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη, χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι, πρέπει να βρεθεί λύση. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αύξηση των οικονομικών μεταναστών που φτάνουν παράνομα στη χώρα, όπως, για παράδειγμα, οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί. Μάλιστα, τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων του έχουν ενημερώσει ότι οι διαδικασίες είναι αργές και από την αρχή ξέρουν τι να ζητήσουν. Ουκ ολίγες φορές τους έχουν πει ότι θα τους πάνε στην Ιταλία αλλά τους αφήνουν εκεί που τελειώνει η βενζίνη. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να φτάνουν στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο.

Και μόλις χθες και στη Μύκονο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ