ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων αλλά υπό όρους ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων

Υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων αλλά υπό όρους ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στα Χανιά, αλλά σε ανοικτούς δημόσιους χώρους που θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές και θα ελέγχονται από το κράτος και όχι από ΜΚΟ, τάσσεται ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το προσφυγικό και η προοπτική φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή των Χανίων απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο Σύλλογος καταθέτει πρόταση τριών σημείων, αλλά και τη γενικότερη θέση του για την προσφυγική κρίση.

Όπως επισημαίνει «πρέπει με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ να εξασφαλίζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες πολέμου και κατοχής ή εμφυλίου και να οργανώνεται απευθείας μεταφορά στις χώρες προορισμού τους».

Ακόμα τονίζει ότι «στην περίπτωση μεταφοράς η εγκατάστασης προσφύγων στον τόπο μας πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν αποκλειστικά ανοικτοί, δημόσιοι και προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Είμαστε αντίθετοι να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα οικόπεδα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και κτίρια που στην ουσία θα δημιουργήσουν συνθήκες καταυλισμού και γκετοποίησης των προσφύγων».

Στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων εκφράζει την αντίθεση του στη στάση της Ευρώπης για το Προσφυγικό, υποστηρίζει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν πολιτικές ευθύνες καθώς συμφωνούν με τις αποφάσεις της ΕΕ, τάσσεται κατά των πολέμων που δημιουργούν το πρόβλημα και επισημαίνει την έμπρακτη αλληλεγγύη της κοινωνίας των Χανίων προς τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ