Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών για αιτήματα ασύλου με μονομελή σύνθεση
Το Συμβούλιο της Επικρατείας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΟ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Παρασκευή (1/11) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όταν ένα διοικητικό δικαστήριο καλείται να λύσει ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος με συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, μπορεί με απόφασή του να υποβάλει σχετικό προδικαστικό ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (άρθρο 1 παρ. 2 ν. 3900/2010).
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αφορά υποβολή αιτήματος ασύλου που απορρίφθηκε με απόφαση Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, της οποίας το μοναδικό μέλος ήταν διοικητικός δικαστής.
«Ο αλλοδαπός προσέβαλε την απόφαση αυτή στο διοικητικό πρωτοδικείο, το οποίο υπέβαλε ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν το Σύνταγμα (άρθρο 89 παρ. 2) επιτρέπει σε δικαστικό λειτουργό να ασκεί καθήκοντα μονομελούς διοικητικού οργάνου και, συνεπώς, εάν οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών λειτουργούν νόμιμα με μονομελή σύνθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι αυτό
απαγορεύεται από το Σύνταγμα και παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια για να το λύσει οριστικά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Eurostat: 74.695 πολίτες εκτός ΕΕ υπέβαλαν αίτηση ασύλου στις χώρες της ΕΕ τον Ιούλιο
Ουκρανία και Δύση συμφωνούν σε ένα σχέδιο εκεχειρίας - Τι θα γίνει αν παραβιαστεί από τη Μόσχα
13:15
Σημαντικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες LNG του ΔΕΣΦΑ για δέσμευση χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης φορτίων LNG
13:04
Νορβηγία: Αθώος δήλωσε στη δίκη του για βιασμούς ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ
13:02
Κόκκινα δάνεια: Λύση υπέρ των δανειοληπτών θα εισηγηθεί ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου
13:00