ΕΛΛΑΔΑ

Χαρίτσης: Αναμένονται παρεμβάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα των παιδικών σταθμών

Χαρίτσης: Αναμένονται παρεμβάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα των παιδικών σταθμών
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με θέμα «Νέες Προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ», την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Την εκτίμηση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια χωρίς εκπαιδευτικά κενά» χάρη στην πρόσληψη 23.000 αναπληρωτών καθηγητών μέσω του ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός ζήτησε «να σταματήσει η παραπληροφόρηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, σε σχέση με το «τόσο ευαίσθητο ζήτημα» της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης μέσω του ΕΣΠΑ.

«Η κριτική που δεχόμαστε δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Για πρώτη φορά φέτος είχαμε τόσο πολλούς δικαιούχους και τόσο πολλά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και κρατικούς πόρους, και για πρώτη φορά συμμετέχουν τα παιδιά όλων των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς και τα άτομα με αναπηρία. Αντιλαμβανόμαστε ότι εν μέσω κρίσης είναι πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Γνωστοποίησε δε ότι αναμένονται παρεμβάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα «να βρεθεί λύση για όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους που έμειναν εκτός προγράμματος, δεδομένων των οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αφορμή και πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την ευρωπαία Επίτροπο της Κομισιόν, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου (Corina Crețu), ο υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

Επιβεβαιώθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προγράμματα αποδίδει καρπούς. Η χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι πρώτη σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και έχουν δεσμευτεί όλοι οι πόροι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, δεδομένου ότι ως το Μάρτιο του 2017 πρέπει να υποβάλουμε εκθέσεις κλεισίματος.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά «πολύ γρήγορα στην ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων που αφορούν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία», ορίζοντας ως «πρώτη, βασική και κυρίαρχη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων εργασίας».

Όπως είπε, έμφαση δίνεται στην «ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», καθώς και στην επιχειρηματική διαδικασία και παραγωγικότητα σε όλες τις μορφές.

«Άρχισαν από την άνοιξη τέσσερα προγράμματα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι τα πρώτα αντίστοιχα που τρέχουν σε χώρα-μέλος. Μέσα στον Οκτώβριο θα "τρέξει" ο δεύτερος κύκλος των προγραμμάτων με αυξημένους τζίρους», τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα, για την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, νέων τουριστικών επιχειρήσεων και τη σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή.

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος της πολιτείας είναι να δρομολογήσει «μια σειρά από παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν εκείνα τα παραγωγικά στρώματα που θεωρούμε ότι μπορούν να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ