ΕΛΛΑΔΑ

Νέος χώρος εκπαίδευσης κρατουμένων στη φυλακή Ιωαννίνων

Νέος χώρος εκπαίδευσης κρατουμένων στη φυλακή Ιωαννίνων
Eurokinissi

Τη λειτουργία ενός νέου χώρου, που προορίζεται για την εκπαίδευση κρατουμένων στη φυλακή Ιωαννίνων, εγκαινίασε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των Αρχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελούσε μέχρι πρότινος θάλαμο κράτησης και αφού εξοπλίστηκε κατάλληλα έπειτα από δωρεές, μετατράπηκε σε χώρο εκπαίδευσης κρατουμένων και διατίθεται για εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρής ή και πιο μεγάλης διάρκειας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, στα εγκαίνια που έγιναν χθες, δόθηκαν βεβαιώσεις εκπαίδευσης και βραβεία στους κρατουμένους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ήδη, καθώς και δύο βραβεία «Τιμής Ένεκεν» στους εκπαιδευτές που εκπόνησαν αφιλοκερδώς προγράμματα κατάρτισης κρατουμένων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Στη συνέχεια, στο προαύλιο της φυλακής, δόθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων η θεατρική παράσταση οι «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η φυλακή Ιωαννίνων αποτέλεσε για χρόνια το «μαύρο πρόβατο» του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, έχοντας πολλάκις επικριθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αφορούσαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη συγκεκριμένη φυλακή.

Σήμερα, όμως, με την αποσυμφόρηση του συνόλου των φυλακών και τις προσπάθειες εργαζομένων και κρατουμένων, η εικόνα της φυλακής είναι ολωσδιόλου διαφορετική. Χωρίς υπερβολικό αριθμό κρατουμένων, με συντηρημένο κτίριο, με δύο γιατρούς σταθερά, με ψυχολόγους και κοινωνικό λειτουργό αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις, η 'φρίκη του διαδρόμου' της φυλακής Ιωαννίνων ανήκει στο παρελθόν», υπογραμμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ