ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παναγόπουλος: Η ίδια η Ευρώπη αφήνει διαρκώς να χάνει κομμάτια από το εαυτό της

Γ. Παναγόπουλος: Η ίδια η Ευρώπη αφήνει διαρκώς να χάνει κομμάτια από το εαυτό της
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλά στο διεθνές δυνέδριο που διοργανώθηκε από το υπουργείο Εργασίας στο Ζάππειο Μέγαρο, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016. Στο συνέδριο που είχε θέμα «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας» συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας της Αυστρίας και της Πορτογαλίας, ανώτερα στελέχη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ευρωβουλευτές, στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εθνικών ευρωπαϊκών συνδικάτων, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και ακαδημαϊκοί EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

«Αν η ίδια η Ευρώπη αφήνει διαρκώς να χάνει κομμάτια από το εαυτό της, θα πάψει να είναι Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας.

«Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό, δεν είναι το προσφυγικό, δεν είναι μόνο η ανεργία, είναι ό,τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας που κάνει τους ανθρώπους φτωχότερους», τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά βοηθούν στην άνοδο των ακραίων φαινομένων και, ιδίως, της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε επίσης ότι το ΔΝΤ, κυρίως, λέει ότι δεν πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς στα εργασιακά, «δηλαδή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της διαπραγμάτευσης, ο Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ένα τμήμα των εργοδοτών μένει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτά που υπογράφηκαν στη Γενεύη το 2014 και επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα.

«Αλλά βλέπω κάποιους να λοξοκοιτούν και προς άλλες κατευθύνσεις, γιατί υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης:

Εμείς αυτό που υπογράψαμε, θα το τιμήσουμε, μέχρι τέλους. Τα συνδικάτα θα κάνουμε παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τους εκπροσώπους των δανειστών, για να υποστηρίξουμε αυτήν την γραμμή, αυτό οφείλουν να το κάνουν όλοι.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι κινητοποιήσεις δεν σταμάτησαν και δεν θα σταματήσουν.

Παναγόπουλος κομπολόι 2007 04 24 Βάιος Χασιαλής 1058877

Βεβαίως κάθε φορά πρέπει να μετράμε τη δυνατότητα να είναι πιο μαζικές και πιο αποτελεσματικές. Αυτές οι απεργίες που βάζεις τα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής και της προοπτικής της χώρας, δεν είναι εύκολο να μετρήσεις καθημερινά την αποτελεσματικότητά τους. Αν σταματήσεις να αγωνίζεσαι, έχεις πεθάνει. Εξάλλου, οι μάχες που δεν δόθηκαν, είναι αυτές που χάθηκαν. Μάχες που δίνονται, έχεις πάντα τις δυνατότητες να τις κερδίσεις.

Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 24 Απριλίου 2007, όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε κοινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ - EUROKINISSI/Βάιος Χασιαλής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ