ΕΛΛΑΔΑ

Το σοκ της έκτρωσης ισοδύναμο του θανάτου, της απόλυσης, του χωρισμού

Το σοκ της έκτρωσης ισοδύναμο του θανάτου, της απόλυσης, του χωρισμού

Δεν είναι λίγες οι φορές που μία γυναίκα δεν γνωρίζει πώς θα προστατεύσει πλήρως τον εαυτό της από μία απρόσμενη και μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας απαιτούν έναν προγραμματισμό πρωτίστως σε οικογενειακό επίπεδο, καθώς οι καθημερινές δυσκολίες τοποθετούν μία γυναίκα σε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα.

Εργαζόμενη, σύντροφος, σύζυγος, φίλη και άλλοι τόσοι τίτλοι που πρέπει να υπηρετήσει πιστά μία γυναίκα, δημιουργούν αυτόματα ένα επιπλέον άγχος για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η άγνοια και η ελλιπής ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία της εγκυμοσύνης, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλημάτων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η κοινωνία.

Δραματικά είναι τα αποτελέσματα που έρχονται στο φως και αφορούν στις αμβλώσεις. Συγκεκριμένα, περί τις 2,2 εκατ. Ελληνίδες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού, με το 22% να δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. Το πιο τραγικό είναι ότι σε αυτό το συγκριτικά μεγάλο ποσοστό έρχεται να διαπιστωθεί πως το 10% αυτών των γυναικών είναι έφηβες.

Συμπεραίνουμε πως τα ποσοστά που αφορούν στη συμπεριφορά των Ελληνίδων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι αποκαρδιωτικά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ενημέρωση αλλά και την πρόληψη.

Το δραματικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η άμβλωση, σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Η έκτρωση, όπως κάθε δυσάρεστο συναίσθημα, προκαλεί πρώτα σοκ και όπως όλα τα στάδια του πένθους ακολουθούν : Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Όπως κάθε αρνητικό συναίσθημα (χωρισμός, απόλυση) έτσι και η έκτρωση. Όταν μία γυναίκα φτάνει στο πέμπτο στάδιο της αποδοχής, τότε ακριβώς θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πώς θα διαχειριστεί το θέμα ώστε να μη χρειαστεί να νιώσει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα για δεύτερη φορά.

Πολύ λίγες γυναίκες έχουν πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση ώστε να γίνει η κατάλληλη επιλογή για τις ιατρικές και χειρουργικές τεχνικές άμβλωσής τους. Εξάλλου, πολλές είναι οι -ακόμη και ενήλικες- γυναίκες που έχουν άγνοια για τη σειρά των αντισυλληπτικών μεθόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, καθώς και τι μπορούν να κάνουν αφότου δεν έχουν προστατεύσει τη σεξουαλική τους σχέση.

Από την άμβλωση στην αντισύλληψη λοιπόν, ο δρόμος είναι μακρύς. Να σημειωθεί πως μπορεί το χάπι επείγουσας αντισύλληψης να αποτρέπει τη γυναίκα από την έκτρωση, ωστόσο δεν συνιστά και τρόπο ασφαλούς και συστηματικής πρόληψης. Το παν είναι η σωστή ενημέρωση, ώστε μία γυναίκα να μπορεί να απολαμβάνει το ρόλο της συντρόφου χωρίς φόβους για την επόμενη μέρα, κάθε μέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ