ΕΛΛΑΔΑ

Θεολόγοι: ζητούν παραίτηση Φίλη - προειδοποιούν με αποχή από τη διδασκαλία

Θεολόγοι: ζητούν παραίτηση Φίλη - προειδοποιούν με αποχή από τη διδασκαλία
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Ντόμινο αντιδράσεων προκαλούν οι επιχειρούμενες αλλαγές στα θρησκευτικά.

Μετά την αποδοκιμασία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έρχεται ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και χαρακτήρισε τις αλλαγές «απαράδεκτα και επικίνδυνα, πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην παιδεία και γενικότερα στην κοινωνία μας», τη σκυτάλη παίρνουν οι θεολόγοι οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Με ιδιαίτερα σκληρό ανακοινωθέν που εξέδωσαν του επέρριψαν ευθύνες (όπως επίσης και σε στενό συνεργάτη του), ότι "τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά είναι αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά, πνευματοκτόνα και αντορθόδοξα".

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Φίλη, λένε ότι «δεν μπορεί πλέον, να υπηρετήσει προς όφελος κανενός, το «θεσμικό του ρόλο», καθώς λειτουργεί αποδιοργανωτικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και διχάζει, με τον λόγο και τις αποφάσεις του, την ελληνική κοινωνία».

Επίσης καλούν τον ελληνικό λαό να αντιδράσει «δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του, αντιστεκόμενος έτσι, στο σχέδιο της πνευματικής τους γενοκτονίας και της ένταξή τους, σε μια μελλοντική εκκοσμικευμένη και ομογενοποιημένη πανθρησκεία», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Επίσης, οι θεολόγοι προειδοποιούν ότι δεν θα διδάξουν το μάθημα με τις αλλαγές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουν το νόμιμο δικαίωμα και την συνειδησιακή υποχρέωση να μην εφαρμόσουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών".

Ζητούν δε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να αποσύρει άμεσα τα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών, δηλώνουν ότι τους εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις πρόσφατες δηλώσεις του και ότι συμφωνούν με τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε η Ιεραρχία τον Οκτώβριο του 2016.

Οι ενστάσεις των Θεολόγων για τα Θρησκευτικά:

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, τα νέα προγράμματα, είναι αντισυνταγματικά, διότι, δεν αναπτύσσουν την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των μαθητών, με αποτέλεσμα να διαπράττονται τα αδικήματα της συνταγματικής ανισονομίας και του προσηλυτισμού:

- Το αδίκημα της συνταγματικής ανισονομίας, προκύπτει από το νέο πολυθρησκειακό ή, όπως το ονομάζει ο κ. Φίλης, Θρησκειολογικό Πρόγραμμα των Θρησκευτικών επιβάλλεται, ρατσιστικά, μόνον στους Ορθόδοξους μαθητές. Έτσι, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί Έλληνες μαθητές απολαμβάνουν -και πολύ σωστά- από το Υπουργείο Παιδείας το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τη δική τους πίστη, από διδάσκοντες και ύλη, που οι θρησκευτικές τους κοινότητες επιλέγουν και εγκρίνουν.

- Το αδίκημα του προσηλυτισμού, όπως εγκύρως έχει αποδειχθεί, καθώς οδηγούν με μαεστρία, σε άλλους πνευματικούς δρόμους, ανήλικα ορθόδοξα παιδιά που δεν είναι σε θέση να αμυνθούν πνευματικά.

- Είναι αντιπαιδαγωγικά, διότι η διδακτέα ύλη που προσφέρουν, δεν ανταποκρίνεται στο πνευματικό επίπεδο των μαθητών και με το πολυθρησκειακό τους περιεχόμενο προξενούν θρησκευτική σύγχυση στους μαθητές.

- Είναι αντορθόδοξα, διότι έχουν αφαιρεθεί, εσκεμμένα, από τη διδακτέα ύλη αυτών των Προγραμμάτων, τα βασικότερα θέματα διδασκαλίας της ορθόδοξης πίστης.

Διαβάστε επίσης:

Αγριεύει η κόντρα Εκκλησίας - Φίλη

Νέα κόντρα Ιερώνυμου – Φίλη για τα Θρησκευτικά

Καμπάνα Ιερώνυμου σε Τσίπρα: Έρχεται ρήξη Πολιτείας - Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά

Το «γόρδιο δεσμό» των εξαγγελιών Τσίπρα για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας λύνει η Ιερά Σύνοδος

To «καυτό» φθινόπωρο της Ιεράς Συνόδου: Όλα τα μέτωπα ανοιχτά στις σχέσεις με την Πολιτεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ