ΕΛΛΑΔΑ

«Χορός» ρίχτερ από το πρωί - Τι λέει στο CNN ο δ/ντης ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

«Χορός» ρίχτερ από το πρωί - Τι λέει στο CNN ο δ/ντης ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
EPA/MAST IRHAM

Από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν σημειωθεί αρκετές σεισμικές δονήσεις σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων δύο αρκετά ισχυρές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Χάλκης και στα νοτιοανατολικά της Πύλου, 5,4 και 5,1 ρίχτερ αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σεισμική δόνηση τριών (3) ρίχτερ ήταν 80χλμ. δυτικά της Γαύδου και ώρα 01:16 π.μ. Τρεις ώρες αργότερα, νέα δόνηση 2.9 ρίχτερ σημειώθηκε στα βορειοανατολικά της Αίγινας, ενώ στις 05:00 π.μ., σεισμός 2.5 ρίχτερ έγινε στα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Λίγα λεπτά αργότερα, 31χλμ. νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων σημειώθηκε σεισμική δόνηση 2.7 ρίχτερ, καθώς και 2.1 ρίχτερ βορειοδυτικά της Ιθάκης.

Και οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν, με 3.3 ρίχτερ βόρεια της Ρόδου, ενώ τα 5 ρίχτερ στα νοτιοανατολικά της Πύλου έγιναν πολύ αισθητά στους κατοίκους της Μεσσηνίας. Στις 12:09μ.μ. κατέγραψαν 2.1 ρίχτερ στα νότια της Θήβας, αλλά και 2.8 ρίχτερ, 6χλμ. βόρεια της Κοζάνης.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στο CNN Greece.

«Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε δύο ισχυρές δονήσεις. Η πρώτη σημειώθηκε το βράδυ, μεταξύ Ρόδου – Χάλκης, 5.4 ρίχτερ, αλλά με μεγάλο εστιακό βάθος, περίπου 100χλμ. Η δεύτερη τώρα σεισμική δόνηση έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου, με μέγεθος 5.1, αλλά ήταν ένας επιφανειακός σεισμός, εστίας περίπου 20χλμ., ενώ έχουν επακολουθήσει 4-5 μικρότεροι μετασεισμοί. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και γι’ αυτόν τον λόγο δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Παρακολουθούμε και τα δύο φαινόμενα και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα επανέλθουμε με νεότερη αξιολόγηση».

Όσον αφορά τώρα στους υπόλοιπους σεισμούς που έχουν σημειωθεί σήμερα, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως πρόκειται για μία καθημερινή και συνηθισμένη εικόνα της χώρας και δε συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας «πέραν των δύο προαναφερθέντων σεισμικών δονήσεων που αναφέραμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ