ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχίατρος: Γιατί τεμάχισε την Άννυ ο πατέρας - δολοφόνος

Ψυχίατρος: Γιατί τεμάχισε την Άννυ ο πατέρας - δολοφόνος
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Ρώτησα γιατί; Γιατί δεν το πήρε το παιδί του στην πλάτη του, σε μια κουβέρτα, σε ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει. Η απάντηση του ήταν ότι το παιδί ήταν βαρύ. Εκεί σταμάτησα...». Με αυτήν τη σοκαριστική φράση απάντησε σε σχετική ερώτηση μέσα στη δικαστική αίθουσα ο ψυχίατρος που μίλησε με τον πατέρα της 4χρονης Άννυ.

Ο ψυχίατρος Ματθαίος Εξάρχου είχε εξετάσει, κατόπιν εντολής της ανακρίτριας, επί πέντε ώρες τον 28χρονο Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ, γνωστό ως Σάββα, ο οποίος μαζί με τον 30χρονο φίλο και συγκατηγορούμενό του, Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι) κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν και τεμάχισαν τη μικρή το Πάσχα του 2015 στο διαμέρισμα του πατέρα στη Μιχαήλ Βόδα, στην Αθήνα.

«Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την αστυνομία όσο την μητέρα της, μην μάθει ότι πέθανε η Άννυ... Πρόκειται για απύθμενη σκληρότητα» είπε ο ψυχίατρος.

Οι δυο τους κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν και τεμάχισαν το παιδί, εξαφανίζοντας στη συνέχεια τα μέλη του, αφού πρώτα τα έβρασαν. Κατηγορούμενη είναι και η μητέρα της 4χρονης, Δημητρίνα Μπορίσοβα για παραμέληση ανηλίκου και ψευδορκία καθώς επίσης και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος επί της Μιχαήλ Βόδα, ο οποίος βαρύνεται με το αδίκημα της ψευδορκίας.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του πατέρα της Άννυ, που αρνείται ότι δολοφόνησε το παιδί του αλλά ομολογεί ότι το τεμάχισε, ο ψυχίατρος μίλησε για «επιθετικό άνθρωπο» που είχε συχνούς διαπληκτισμούς με τη σύντροφό του. «Σε εμένα δεν ανέφερε περιστατικά βίας με το παιδί του. Μου είπε ότι αγαπούσε το παιδί και πως το πρόσεχε», ανέφερε ο ψυχίατρος και συνέχισε: «Δείχνει έλλειψη μεταμέλειας, εκλογικεύει το γεγονός ότι έχει βλάψει άλλους».

Ο Εξάρχου τόνισε πως ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε σε εκείνον τον τεμαχισμό του παιδιού του. Όπως του είπε προχώρησε σε αυτή τη πράξη ακολουθώντας τις συμβουλές του συγκατηγορουμένου του Νικολάι, «για να μην βρεθεί το πτώμα γιατί είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την αστυνομία αλλά και γιατί φοβόταν την γυναίκα του».

Όπως κατάθεσε στο δικαστήριο ο ψυχίατρος, ο πατέρας της Άννυ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Ολόκληρη η κατάθεση:

Πρόεδρος: Είναι αυτό στοιχείο ένδειξης αγάπης; Ενδειξη αγάπης θα ήταν να μην κάνει την ηρωίνη μέσα στο σπίτι....

Μάρτυρας: Με βάση το χαρακτήρα του ναι, είχε κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος, σύμφωνα πάντα με αυτά που μου είπε.

Πρόεδρος: Να επιμείνουμε λίγο στο βίαιο χαρακτήρα του ...Θα μπορούσε εν δυνάμει να βιαιοπραγήσει σε οποιονδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτοί οι χαρακτήρες θα μπορούσαν...

Πρόεδρος: Θα μπορούσε για ασήμαντη αφορμή να φτάσει στον φόνο;

Μάρτυρας: Σπάνια αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στον φόνο. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη διεθνή βιοβλιογραφία έχουν πολύ καλή λεκτική επικοινωνία. Μπορούν εύκολα να πείσουν κάποιον άλλο να κάνει άνομες πράξεις...

Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που έμεινε με τον πατέρα του;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο. Εδώ έχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ενήλικες....

Πρόεδρος: Στη σύζυγό του πώς επιτέθηκε;

Μάρτυρας: Με τη σύζυγο θα μπορούσε να έχει άλλες διαφορές, σεξουαλικές, οικονομικές...

Πρόεδρος: Πώς εξηγείται ο τεμαχισμός από ψυχιατρικής απόψεως, τον οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βιβλιογραφία για αυτό το πράγμα... Στην κατάταξη των ψυχικών νόσων.

Πρόεδρος: Άρα δεν θεωρείται ότι υπάρχει ψυχική νόσος, όταν κάποιος πάει να τεμαχίσει το παιδί του...

Μάρτυρας: Όχι ...

Πρόεδρος: Μετα τον τεμαχισμό πήγε και πούλησε παιχνίδι του παιδιού του. Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του κατηγορουμένου με βάση αυτό;

Μάρτυρας: Το έχω σκιαγραφήσει, δεν αλλάζει η άποψή μου από αυτό το στοιχείο.

Εισαγγελέας: Πώς σας είπε ότι το παιδί πέθανε;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι ο Νικολάι του είπε ότι το παιδί δεν είχε σφυγμό.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει το προφίλ ανθρώπου που θα έκανε κακό στο παιδί του... Το προφίλ ανθρώπου όμως που θα τεμάχιζε... Δεν είναι λίγο αντιφατικό όλο αυτό;

Μάρτυρας: Τι να πω; Ήθελε να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στην παγκόσμια ψυχιατρική κατάσταση ψυχικών νόσων δεν υπάρχει κάτι που να λέει πως όποιος τεμαχίσει το παιδί του πάσχει από αυτό... Είναι κάτι άλλο. Έχει στο μυαλό του κάποιος ένα σχέδιο, θα κάνω αυτό για να μην πάθω εγώ κάτι.

Αίσθηση προκάλεσε η άποψη του ψυχιάτρου ότι οι κατηγορούμενοι δεν λένε την πραγματικότητα για τα όσα έχουν συμβεί. "Κάθε άνθρωπος αγαπάει το παιδί του, κάτι έγινε δεν ξέρω, το ξέρουν οι κατηγορούμενοι και δεν το λένε. Δεν είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας του. Δεν αποκλείω να συμμετείχε σε μια αρνητική πράξη για την Άννυ. Αυτό, όμως, που έκανε εντύπωση είναι ότι εμμέσως ο Σάββας μου είπε ότι ο Νικολάι μπορεί κάτι να του έκανε στο παιδί. Φάνηκε σαν κάτι να ήθελε να πει αλλά δεν μου το είπε.." υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ