Λύσεις και πρωτοβουλίες για το δημογραφικό πρόβλημα στο CNN Insights

«Φως» στις διαφορετικές πτυχές του δημογραφικού προβλήματος, έριξαν οι συζητήσεις και τα θεματικά πάνελ του CNN Insights που διοργάνωσε το CNN Greece την Πέμπτη 3 Ιουλίου στην Αίγλη Ζαππείου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και με την ευγενική χορηγία της Eurolife FFH.
Άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με το δημογραφικό σε ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι με προσωπικά βιώματα επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν τις δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το πώς μπορούν να απαντηθούν με πράξεις, πολιτικές και προσωπικές επιλογές ζωής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια fireside συζήτηση ανάμεσα στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου και την Αμαλία Κάτζου, δημοσιογράφο και Corporate Affairs Director της DPG Digital Media Group.
Όπως σημείωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου το δημογραφικό είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία, την οικονομία, ολόκληρη την χώρα και ολόκληρες γενιές.
«Είναι κάτι που πλέον αφορά ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο στην επίλυση του» τόνισε και στάθηκε σε δύο σημεία αναφοράς.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου
CNN Greece / Nikos RazisΑπό τη μία πλευρά είναι η γήρανση, η οποία δημιουργεί ζητήματα αναπλήρωσης και στήριξης του συνταξιοδοτικού συστήματος και από την άλλη είναι οι μειωμένες γεννήσεις, οι οποίες δεν μπορούν στην ολότητα τους να δικαιολογηθούν από αμιγώς ορθολογικά κριτήρια.
Προτάσεις για μια αλλαγή πορείας
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος αναφέρθηκε στην γήρανση του πληθυσμού και στις προτάσεις πολιτικής που περιγράφουν τις προτεραιότητες για την χώρα.

Νεκτάριος Μιλτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς
CNN Greece / Nikos RazisΌπως εξήγησε ο κ. Μιλτιάδης πρόκειται για ένα ζήτημα που θα επηρεάσει πραγματικά τη βιωσιμότητα της χώρας και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αλλαγή της πολιτικής με την οποία λειτουργεί.
Πρωτοβουλίες για ένα νέο δημογραφικό μέλλον
Στις πρωτοβουλίες που δημιουργούν ένα νέο δημογραφικό μέλλον και το πως βοηθούν να βελτιώσουν την κατάσταση αναφέρθηκε Πόπη Καλαϊτζή, Αντιπρόεδρος του BrainReGain και ο Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος της HOPEgenesis, στη συζήτηση με moderator τον δημοσιογράφο του CNN Greece Δημήτρη Μαλλά.
Ως Αντιπρόεδρος του BrainReGain η Πόπη Καλαϊτζή στάθηκε στη σημασία της «επιστροφής» των λαμπρών μυαλών που έφυγαν στο εξωτερικό.
«Αυτό που κάνει το brain regain είναι ότι προσπαθεί να φέρει σε επικοινωνία τους Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα τη γενιά του brain drain, με τους Έλληνες που έχουν μείνει μέσα στη χώρα, να βοηθήσει όσους επιθυμούν να γυρίσουν. Και αυτό γίνεται μέσω μιας ζύμωσης μεταξύ των ανθρώπων και των επιχειρήσεων».

Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος, CNN Greece , Πόπη Καλαϊτζή, Αντιπρόεδρος του BrainReGain, Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος της HOPEgenesis
CNN Greece / Nikos RazisΑπό την πλευρά του ο Πρόεδρος της HOPEgenesis Στέφανος Χανδακάς εξήγησε πως οι αιτίες του δημογραφικού προβλήματος είναι πολύπλοκες και πως οι λύσεις του παρελθόντος και οι αμιγώς επιδοματικές λύσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Μάλιστα ο κ. Χανδακάς αναφέρθηκε στη περίπτωση των ακριτικών περιοχών, οι οποίες αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα, λόγω της γεωγραφικής αδυναμίας που έχουν, όπως η δυσκολία πρόσβασης σε ιατρικής υποστήριξης, αλλά και οικονομική λόγοι.
Δημογραφικό: Η περίπτωση των Λειψών
Σε μία εξ αποστάσεως κουβέντα με την Αμαλία Κάτζου, δημοσιογράφο και Corporate Affairs Director, DPG Digital Media Group ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο ακριτικό νησί.
Όπως εξήγησε, ο πληθυσμός παραμένει ο ίδιος, αλλά τα παιδιά έχουν μειωθεί. «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει προς το χειρότερα και για πρώτη φορά φέτος δεν θα έχουμε μαθητή στην πρώτη δημοτικού» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος
CNN Greece / Nikos RazisΑναφερόμενος στις «λύσεις» του προβλήματος, ο δήμαρχος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Όπως με τον διπλασιασμό του επιδόματος γέννησης για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να επιχορηγούν τις γεννήσεις.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως μακροπρόθεσμα αυτό που μπορεί να γίνει από την πλευρά του κράτους λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια που μπορούν να δουλέψουν απομακρυσμένα, όπως οι ψηφιακοί νομάδες, να εγκατασταθούν στα απομακρυσμένα νησιά και να αποκτήσουν ζωή.
«Όσοι μένουν, όσοι επιμένουν»
Στο δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Καθημερινότητα και επιμονή: Όσοι μένουν, όσοι επιμένουν» τον λόγο πήραν, ο Κώστας Καραμίχος και η Άννα Έλλις, αρτοποιοί στην Ζίτσα Ιωαννίνων, η Παναγιώτα Διαμαντή, δασκάλα στα Φουρνά Ευρυτανίας και η Χριστιάνα Παπαλεβιζοπούλου η οποία μετακόμισε στηn Ευρυτανία με την οικογένεια της.
Moderator της συζήτησης ήταν η Εριφύλη Πετράκου, Διευθύντρια Σύνταξης, CNN Greece.

To δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Καθημερινότητα και επιμονή: Όσοι μένουν, όσοι επιμένουν»
CNN Greece / Nikos RazisΠρόκειται για ανθρώπους που έχουν κάνει την επιλογή να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στην περιφέρεια της Ελλάδας, οι οποίοι μοιράστηκαν τις ιστορίες τους και τους λόγους που τους έπεισαν να «γυρίσουν».
Στην περίπτωση του Κώστα Καραμίχο και της Άννα Έλλις, οι οποίοι εργάζονται ως αρτοποιοί στην Ζίτσα Ιωαννίνων, η σκέψη ήταν να «δώσουν πίσω» στο χωριό με περισσότερους επισκέπτες, μέσα από ένα πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν φιλοξενία σε ταξιδιώτες.
«Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να έρθει κόσμος, να γνωρίσει το χωριό, να γνωρίσει έναν τρόπο ζωής αυθεντικό, να ζήσει με εμάς κάποιες μέρες και αυτό όλο βοηθάει την τοπική κοινότητα, γιατί θα πάνε στα μαγαζιά, θα αγοράσουν κάποια πράγματα» τόνισε ο κ. Καραμίχος.

O Κώστας Καραμίχος & η Άννα Έλλις, αρτοποιοί στην Ζίτσα Ιωαννίνων
CNN Greece / Nikos RazisΑπό την πλευρά της, η Παναγιώτα Διαμαντή, Δασκάλα στα Φουρνά Ευρυτανίας, μίλησε για την εθελοντική πρωτοβουλία των Φουρνών, να καλέσουν οικογένειες να μετακομίσουν στην περιοχή, καθώς διαπίστωσαν πως το σχολείο θα έμενε χωρίς παιδιά.
Όπως εξήγησε, ορόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία του φορέα «Νέα Ζωή στο χωριό» η οποία – μεταξύ άλλων - κατάφερε να αυξήσει στα 23 τα παιδιά της περιοχής, από εννέα που ήταν προηγουμένως.

H Παναγιώτα Διαμαντή, Δασκάλα στα Φουρνά Ευρυτανίας και η Χριστιάνα Παπαλεβιζοπούλου η οποία μετακόμισε στην Ευρυτανία με την οικογένεια της.
CNN Greece / Nikos RazisΗ κυρία Χριστιάννα Παπαλεβιζοπούλου με την 6μελής οικογένεια της είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς έφυγε από το Λαγονήσι και μετακόμισε στη Φουρνά Ευρυτανίας, όπου οι ντόπιοι την βοήθησαν να βρει δουλειά και να περνάει περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με την οικογένεια της.
Η Ελλάδα γερνά, τα τελευταία δεδομένα
Στο τρίτο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Η Ελλάδα γερνά, τα τελευταία δεδομένα» και moderator τον Διευθυντή του CNN Greece κ. Δημήτρη Πεφάνη, η Κατερίνα Μπαλιλάκη, Γενική διευθύντρια BrainReGain και ο Γιώργος Κοντογιάννης, Διδάκτωρ Δημογραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασαν μια σειρά από δεδομένα που δίνουν μια πιο καθαρή εικόνα σε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που φυσικά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ.Κοντογιάννης χαρτογράφησε τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στο δημογραφικό. Όπως εξήγησε, από την μία είναι η χαμηλή γονιμότητα και από την άλλη η γήρανση με την έννοια ότι ζούμε περισσότερο, κάτι που όπως είπε, αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων, αλλά και δυσκολία για την οικονομία του κράτους, με την επιβάρυνση του συνταξιοδοτικού.
Μάλιστα, ένα από τα φαινόμενα που επιβαρύνουν την κατάσταση είναι η υπερσυγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εξήγησε.

Κατερίνα Μπαλιλάκη, Γενική διευθύντρια BrainReGain, Γιώργος Κοντογιάννης, Διδάκτωρ Δημογραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
CNN Greece / Nikos RazisH Γενική διευθύντρια της BrainReGain με τη σειρά της, στάθηκε στους λόγους που κάνουν τους Έλληνες του Brain Drain να επιστρέψουν την Ελλάδα. Όπως εξήγησε η κυρία Μπαλιλάκη, επιλογή έχει να κάνει κυρίως με συναισθηματικούς λόγους.
«Θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους την ελληνική παιδεία και να είναι κοντά στους παππούδες, τις γιαγιάδες» εξήγησε, ωστόσο τόνισε πως οι άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας από τις επιχειρήσεις για να προσελκύσουν το ταλέντο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχαηλίδου: Δημογραφική πολιτική και στέγαση στο επίκεντρο για την επιβίωση της Ευρώπης

Δεύτερη νεκρή αρκούδα στην Καστοριά σε ένα μήνα - Δέχθηκε πέντε σφαίρες στην πλάτη
14:13
Πέθανε ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου - Η διαδρομή του στα «Ελληνικά Γράμματα»
14:11
Βραβεία Emmy: «Προβάδισμα» για Severance και The Penguin
14:04
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατέθεσε την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή η Νέα Δημοκρατία
14:00