Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις κυρίως σε Εύβοια, Κύθηρα, Μεσσηνία και Χανιά
Από τις προσπάθειες κατάσβεσης της πολυμέτωπης φωτιάς στους Αζωγυρές Χανίων που εκδηλώθηκε στην περιοχή Τεμένια του δήμου Καντάνου και Σελίνου
EUROKINISSIΙσχυρές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν το Σάββατο (26/7) σε όλη τη χώρα οι σημαντικότερες εκ των οποίων ήταν σε Αττική, Εύβοια, Κύθηρα, Μεσσηνία και Χανιά, προκαλώντας καταστροφές σε περιουσίες και δασικές εκτάσεις.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στην Αττική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε Δροσοπηγή και Κρυονέρι παραμένει χωρίς ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.
Ήχησε ξανά 112 στην Εύβοια
Αναζωπύρωση σημειώθηκε το απόγευμα στην πυρκαγιά στον Πισσώνα Ευβοίας. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν κυκλώσει την περιοχή ενώ οι εναέριες κάνουν ρίψεις νερού από αέρος προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση. Πριν λίγο εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 καλώντας τους κατοίκους του οικισμού Πισσώνα Ευβοίας να απομακρυνθούν απ' αυτόν και να κατευθυνθούν προς Καθενούς.
Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Περισσότερα από 40 υδροφόρα οχήματα έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια, ενισχύοντας την προσπάθεια των περισσοτέρων από τους 135 πυροσβέστες και των έξι ομάδων της ΕΜΟΔΕ που επιχειρούν στην περιοχή. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης 38 πυροσβεστικά οχήματα και εκατοντάδες εθελοντές, που συνέχισαν όλη τη νύχτα να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την καταστροφή.
Διάσπαρτες οι εστίες στα Κύθηρα
Στα Κύθηρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν 67 πυροσβέστες με δύο ομάδες δασοκομάντος, 22 οχήματα και εθελοντές ενώ μέχρι στιγμής για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.
Επιχειρούν και δασοκομάντος στη Μεσσηνία
Η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς συνεχίζεται και στην Πολυθέα Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 100 πυροσβέστες με πέντε ομάδες δασοκομάντος, 30 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί, μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.\
Φωτιά στον οικισμό Άγιο Ραφαήλ - Εστάλη μήνυμα του 112
Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Άγιος Ραφαήλ, στις Σέρρες.Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
Το μήνυμα του 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του οικισμού #Αγίου_Ραφαήλ#Σερρών απομακρυνθείτε προς την πόλη των #Σερρών. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»
Καλύτερη εικόνα στα Χανιά
Στα Τεμένια Χανίων η φωτιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα, υδροφόρες και μονάδες ΕΜΟΔΕ με τη συνδρομή 2 ελικοπτέρων.
Περιορίστηκε η φωτιά στην Ποντοκώμη Κοζάνης
Περιορίστηκε η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι ανάμεσα στην Μαυροπηγή και την Ασβεστόπετρα Εορδαίας. Η φωτιά αφού πρώτα ανέβηκε στο βουνό με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, επέστρεψε στο σημείο όπου εκδηλώθηκε.
Η φωτιά που το μέτωπό της ήταν 10-12 χλμ πέρασε τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Κοζάνης – Πτολεμαίδας χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί καθώς υπήρχαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες με τη βοήθεια ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου έσβησαν και το τελευταίο ενεργό μέτωπο.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τις 2 το μεσημέρι, όταν οι φλόγες πλησίασαν την Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα να κλείσει προληπτικά η κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις, για λόγους ασφάλειας των οδηγών και η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες, εκ των οποίων 19 ανήκουν σε πεζοπόρο τμήμα, ενώ συμμετέχουν 17 υδροφόρες από την Πυροσβεστική και τους Δήμους και 10 μηχανήματα έργου, με στόχο να περιοριστεί η φωτιά και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση προς κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές.
Και εναέρια μέσα στους Μολάους Λακωνίας
Αναφορικά με την πυρκαγιά στους Μολάους Λακωνίας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 37 πυροσβέστες και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 11 οχήματα ενώ έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα για την αεροπυρόσβεση.
Τέλος, όπως σημείωσε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής «και η σημερινή ημέρα αναμένεται δύσκολη με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, σχεδόν σε όλη την Επικράτεια, γι' αυτό απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για την αποφυγή θερμών εργασιών. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς για την ασφάλεια όλων, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ιταλία στέλνει στην Ελλάδα δύο Canadair για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών
Φωτιά στο Κρυονέρι: Οι δραματικές στιγμές από τον απεγκλωβισμό κατοίκων
Στάχτη, συντρίμμια και απόγνωση: Η επόμενη ημέρα σε Κρυονέρι, Μεσσηνία, Κύθηρα και Χανιά
Κακοκαιρία Byron: Πού θα χτυπήσουν σήμερα οι ισχυρές καταιγίδες
07:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (5 Δεκεμβρίου)
06:30
Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
06:00
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00