ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: αντισυνταγματικές και παράνομες οι αναγκαστικές παραιτήσεις των μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ

ΣτΕ: αντισυνταγματικές και παράνομες οι αναγκαστικές παραιτήσεις των μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το Υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του

Αυτό δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου υγείας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είδε το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες οι αναγκαστικές παραιτήσεις μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή και των τριών στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο, παύθηκαν από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πρώην πρόεδρος θανάσης Γιαννόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος Ιωάννης Γιαννάκης και το πρώην μέλος της διοικήσεως Δημήτρης Μπίτας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης τους απομάκρυνε επειδή αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 γιατρών και νοσηλευτών που είχε επιλέξει ο ίδιος.

Στις αιτήσεις τους προς το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο- όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο ΣΚΑΙ- και οι τρεις ανέφεραν ότι ο Παύλος Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή.[...] Εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Αύριο το πρωί δικαστικός επιμελητής θα επιδώσει την απόφαση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ωστόσο κύκλοι του Υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι θα εξαντληθεί κάθε νομικό μέσο ώστε να μην επιστρέψουν τα τρία πρώην μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ στις θέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ