ΕΛΛΑΔΑ

«Υποτροφίες αλληλεγγύης» για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων φοιτητών

«Υποτροφίες αλληλεγγύης» για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων φοιτητών
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλούν σε συνέντευξη τύπου με θέμα «Νέος χαρακτήρας συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Έλλη Παππά» του υπουργείου Παιδείας, Αθήνα, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βάλια Καρπούζη

Στην προκήρυξη υποτροφιών για τη στήριξη 2.700 οικονομικά ευάλωτων φοιτητών θα προχωρησει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Σια Αναγνωστοπούλου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Αναγνωστοπούλου, οι υποτροφίες που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα έχουν διάρκεια εννέα μηνών, θα αφορούν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και ως δράση επεκτείνονται ως το 2020, με την ολοκλήρωση 4 κύκλων –δηλαδή τεσσάρων κύκλων υποτροφιών, 2.700 δικαιούχων έκαστος.

Το ύψος της υποτροφίας ανά ωφελούμενο θα είναι 500 ευρώ/μήνα για όσους φοιτητές διαμένουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και 400 ευρώ/μήνα για όσους διαμένουν στον τόπο κατοικίας τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός των «υποτροφιών αλληλεγγύης» ανέρχεται στα 50.544.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσης των κριτηρίων επιλογής, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει ποσόστωση για τους φοιτητές εντός/εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, αλλά μοριοδότηση με βάση τα κριτήρια που θα αποφασιστούν.

Ακόμη, η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις φοιτητικές εστίες, καθώς επίσης και ότι μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έχουν βρεθεί διαμερίσματα στα οποία θα μπορούν να στεγαστούν φοιτητές. Όπως διευκρίνισε:

Τώρα δεν υπάρχει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσω της ΕΤΑΔ έχουν εντοπιστεί διαμερίσματα, που με λίγες επισκευές μπορούν να στεγάσουν φοιτητές άμεσα. Μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα αποδοθούν τα πρώτα διαμερίσματα στην Αθήνα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκαν δράσεις για την ενίσχυση των δομών κοινωνικής μέριμνας φοιτητών των ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, για τη σύνδεση των ΑΕΙ με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά και ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ, για 70.000 δικαιούχους.

Οι δράσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αναγγελθείσες –ήδη από τον Ιούνιο– πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού με απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας, με υποτροφίες για υλοποίηση διδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα, με την ενίσχυση μεταδιδακτόρων και με την υποστήριξη ομάδων νέων ερευνητών για υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων –δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.

«Στόχος μας είναι, όπως έχουμε ξαναπεί, να σταματήσει η υποστελέχωση των ΑΕΙ και να σταματήσει η αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου κατά την παρουσίαση των δράσεων. «Δεν λύνεται το πρόβλημα ως δια μαγείας, αλλά έχουμε στόχο να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν είχαν», πρόσθεσε και επισήμανε τον νέο χαρακτήρα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Πλέον, οι χρηματοδοτήσεις δίνονται κατευθείαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ή στο ΙΚΥ που προκηρύσσει τις υποτροφίες».

«Συνολικά, 330 εκατ. ευρώ προορίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να υπολογίζονται οι ευρύτερες δράσεις που έχουν να κάνουν με το ερευνητικό κομμάτι», ανέφερε απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και εν όψει αυριανής συνάντησής της με το προεδρείο των πρυτάνεων, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «περιμένει πρόταση από τους πρυτάνεις» για το θέμα των διδάκτρων των μεταπτυχιακών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ