ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών: Αντισυνταγματική η αύξηση του ορίου ηλικίας

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών: Αντισυνταγματική η αύξηση του ορίου ηλικίας
EUROKINISSI

Για αντισυνταγματικότητα στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κρούοντας παράλληλα καμπανάκι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό όλων των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενημέρωσε τους συναδέλφους της εφέτες και προέδρους εφετών ότι στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το συγκεκριμένο θέμα ετέθη ως «αίτημα πολλών δικαστικών».

«Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης και συνεχίζει:

«Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης».

«Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές Ενώσεις», αναφέρεται ακόμα.

Τέλος, η ΕΔΕ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό «να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η Ένωση, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ