Ολλανδία- εκλογές: Να ηγηθεί των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης ζητά ο επικεφαλής των Κεντρώων
Ο Rob Jetten, ηγέτης του κόμματος Δημοκρατικοί 66 (D66), γιορτάζει, μία ημέρα μετά τις γενικές εκλογές, στο Κοινοβούλιο στη Χάγη, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025.
AP Photo/Peter DejongΤην πρωτοβουλία στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα πρέπει να την έχει το μεγαλύτερο κόμμα που προέκυψε από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, όπως δήλωσε ο αρχηγός του κεντρώου D66 Ρομπ Γέτεν.
Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες. το κόμμα του Γέτεν και το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς έρχονταν νωρίς σήμερα το πρωί ισόπαλα, καθώς οι προβολές δείχνουν ότι θα πάρουν από 26 έδρες στην 150μελή κάτω βουλή του κοινοβουλίου.
«Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο κόμμα θα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία», είπε ο Γέτεν το πρωί μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο για τον Βίλντερς να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Τα συστημικά κόμματα από την αριστερά μέχρι την δεξιά έχουν τις τελευταίες εβδομάδες αποκλείσει την πιθανότητα να συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση με το PVV.
SPONSORED
Ιρλανδία: Οι «Σάλιβαν» στο Βιβλίο Γκίνες- 2.000 συνεπώνυμοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Κορκ
13:43
Μήνυμα Ιράν στις ΗΠΑ: Ο αποκλεισμός θα τερματιστεί ή με διαπραγματεύσεις, ή με στρατιωτική δράση
13:33
Λίβανος: Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός κατέλαβε μεσαιωνικό φρούριο
13:24
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετά από λιποθυμικό επεισόδιο στη λειτουργία
13:13