ΕΛΛΑΔΑ

Ανασφάλιστοι: από Δευτέρα νέα κατηγορία φαρμάκων χωρίς επιβάρυνση

Ανασφάλιστοι: από Δευτέρα νέα κατηγορία φαρμάκων χωρίς επιβάρυνση
EUROKINISSI/ Reuters

Από τη Δευτέρα 17/10, μέσω μιας τροποποίησης που έγινε στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) θα εμφανίζεται αυτομάτως στο σύστημα με βάση το ΑΜΚΑ του ασθενούς όλη η κατηγορία με τα σκευάσματα που η λιανική τιμή τους , δεν είναι πάνω από την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από εδώ και πέρα όταν ο ένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ συνταγογραφεί ηλεκτρονικά σε ανασφάλιστους πολίτες κάποια δραστική ουσία , αυτομάτως το σύστημα, θα του βγάζει φάρμακα που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Από την 1η Αυγούστου που ψηφίστηκε ο νόμος για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και των μελών των οικογενειών τους, τριπλασιάστηκε ναι μεν ο αριθμός των δικαιούχων της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα και της απαλλαγής από την εισφορά του 1€ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, όμως αυτή η κατηγορία δεν απαλλάχτηκε από την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της αντίστοιχης τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι πολλοί κατέληγαν στο φαρμακείο γνωρίζοντας ότι έχουν μηδενική συμμετοχή και ξαφνιάζονταν όταν ο φαρμακοποιός τους ζητούσε χρήματα.

Με την επιλογή που θα έχουν πλέον από συγκεκριμένη κατηγορία, οι ασθενείς θα ξέρουν προτού πάνε στο φαρμακείο ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ προκειμένου να λάβουν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το 1ο δίμηνο της εφαρμογής του μέτρου αυτού για ανασφάλιστους και συγκεκριμένα από 13/8/2016 έως 13/10/2016:

  • έγινε συνταγογράφηση σε 55.017 δικαιούχους
  • εκτελέστηκαν 100.398 συνταγές
  • και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 6.077.288 €

ΔΗΜΟΦΙΛΗ