Το μόνο «ακριβόμετρο» είναι η ίδια η ζωή
Σούπερ μάρκετ
PIXABAYΈχουμε ακούσει πολλές πολιτικές συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής για την ακρίβεια, για την οποία όλοι ομονοούν ότι είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία.
Όταν γίνονται αυτές οι συζητήσεις από τους πολιτικούς τα επιχειρήματα διανθίζονται από νούμερα, εκθέσεις, έρευνες και καταγραφές, που περιέχουν πολλά ποσοστά και ακόμα περισσότερες κατατάξεις.
Ακούμε συχνά σε ποια θέση βρισκόμαστε στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη, αν είμαστε πρωταθλητές ή ουραγοί στην ακρίβεια, αν πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης στους μισθούς. Τα νούμερα, άλλοτε λένε την αλήθεια, άλλοτε την συσκοτίζουν, πλην όμως κανείς δεν ζει την καθημερινότητά του με ποσοστά.
Για να πάρουμε το ένα παράδειγμα οδυνηρό για όσους το υφίστανται ένας άνεργος από τη στιγμή που δεν έχει βρει δουλειά είναι 100%, όσο και αν υπάρχουν λιγότεροι άνεργοι δίπλα του. Ένας άνεργος είναι άνεργος 100%, ανεξάρτητα που κατατάσσεται σε έρευνες και στατιστικά στοιχεία.
Κατ’ αναλογίαν το ίδιο συμβαίνει και με το κόστος ζωής. Αν το ενοίκιο σου σήμερα είναι διπλάσιο απ’ αυτό που πλήρωνες πριν δέκα χρόνια, βασικά είδη έχουν αυξηθεί μέχρι και 100% όπως το βοδινό κρέας, τίποτα δεν μπορεί να σε πείσει ότι ο πληθωρισμός είναι μονοψήφιος. Σωστά καταγράφεται ως μονοψήφιος σύμφωνα με το μοντέλο με το οποίο μετριέται, πλην όμως δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή αυτού που αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες.
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Οι φτωχότεροι δοκιμάζουν τα όρια τους κάθε μέρα, την ώρα που βομβαρδίζονται από στατιστικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Οι φτωχότεροι μπορεί να μην καταθέτουν κρατικούς προϋπολογισμούς, μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά στην μακροοικονομία, πλην όμως είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πώς πρέπει να «στριμώξεις» τόσες ανάγκες σε τόσο λίγα λεφτά. Και αυτό δεν καταγράφεται με νούμερα. Πρέπει να το αφουγκραστείς.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κόντρα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη: «Απάντηση η αύξηση μισθών» - «Διευρύνετε την ανισότητα»
Μητσοτάκης: Είμαι διατεθειμένος του χρόνου να μειώσω κι άλλο τον φόρο στα ενοίκια
Ανδρουλάκης: Η κοινωνία έχει αγανακτήσει – Μονόδρομος η πολιτική αλλαγή
«Δεν υπάρχουν διόδια στο Ορμούζ, αν επιβληθούν θα τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις» λέει ο Τραμπ
15:22
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 22 διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Ιούλιο
15:21
Το SNF Nostos 2026 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τον Εχθρό του Λαού με τον Willem Dafoe
15:14
Θεσσαλονίκη: «Είχε προσπαθήσει να με πνίξει» - Τι υποστήριξε η 29χρονη που μαχαίρωσε τον 24χρονο
15:13