ΕΛΛΑΔΑ

Φεύγουν οι πρώτοι 500 πρόσφυγες για Γερμανία

Φεύγουν οι πρώτοι 500 πρόσφυγες για Γερμανία
Πηγή: REUTERS/ MARKO DJURICA

Περίπου 500 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αναμένεται να αναχωρήσουν τον επόμενο μήνα για Γερμανία.

Η Γερμανία, σε μία προσπάθεια να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τις χώρες δηλαδή που επωμίστηκαν τις προσφυγικές ροές, εξετάζει τώρα, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, 500 φακέλους και προτίθεται να υποδεχτεί άμεσα τους μετανάστες.

hotspot

Πηγή: REUTERS

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της εξαγγελίας που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ στη συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό πριν από μερικές εβδομάδες στη Βιέννη.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στην Handelsblatt, «έχουμε φέρει φακέλους από την Ελλάδα και την Ιταλία για πάνω από 500 πρόσφυγες για κάθε χώρα, που εξετάζονται αυτή την περίοδο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων».

Ο συντονισμός των υπηρεσιών των τριών χωρών χρειάζεται χρόνο για να παράγει αποτελέσματα, γι' αυτό και η λεγόμενη relocation, η μετεγκατάσταση δηλαδή των προσφύγων , θα γίνει στην σταδιακά. Πάντως, στόχος της Γερμανίας είναι να υποδέχεται κάθε μήνα ένα αριθμό προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) εξετάζει τις περιπτώσεις που ενδείκνυνται για μετεγκατάσταση έπειτα από προτάσεις των ελληνικών και ιταλικών αρχών.

Η απόφαση μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων ελήφθη πριν από ένα χρόνο σε συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, η Γερμανία ωστόσο, έως τώρα, δεν έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο για την εφαρμογή της. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ υποσχέθηκε ότι λόγω της σημαντικής μείωσης των προσφυγικών ροών μέσω του Αιγαίου, η χώρα του θα ήταν σε θέση να δώσει νέα στέγη σε ακόμη περισσότερους πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ