ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εξετάζουν οι αγρότες - Νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εξετάζουν οι αγρότες - Νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή
INTIME NEWS

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εξετάζουν οι αγρότες, που παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους, καθώς όπως αναφέρουν δεν υπάρχει ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι θα διευκολύνουν την επιστροφή των εκδρομέων, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην νέα πανελλαδική σύσκεψη που έχει αναγγελθεί. Το μεσημέρι του Σαββάτου στη Νίκαια θα γίνει σύσκεψη για να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν στην πανελλαδική.

Οι αγρότες πάντως γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στα μπλόκα. Από το πρωί, αρκετοί οδηγοί κορνάρoυν διερχόμενοι από το σημείο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Παράλληλα, πολλοί πολίτες επισκέφθηκαν το μπλόκο για να ευχηθούν «Καλά Χριστούγεννα», προσφέροντας γλυκίσματα, κρασί, ζεστό φαγητό και πίτες, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Η εικόνα στα μπλόκα

Ομαλά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην Περιμετρική Οδό των Πατρών, καθώς από χθες έχει δοθεί σε χρήση μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Τα φορτηγά και τα αγροτικά μηχανήματα έχουν μετακινηθεί στην άκρη του δρόμου, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο άλλο μεγάλο μπλόκο της Δυτικής Ελλάδας, στο Αγγελόκαστρο, όπου από χθες το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Στο μπλόκο της Νίκαιας, το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των αγροτών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην πανελλαδική σύσκεψη και τα επόμενα βήματά τους.

Τα οχήματα που κινούνται προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν διαδρομή μέσω της πόλης της Λάρισας, από την παλαιά εθνική οδό, και στη συνέχεια επανέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον κόμβο της Γυρτώνης. Αντίστοιχα, τα οχήματα που κατευθύνονται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα εκτρέπονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου και επανέρχονται στην εθνική οδό στον κόμβο Κιλελέρ. Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως και αύριο.

Στο μπλόκο του Ε65, στην Καρδίτσα, περνούν τα Χριστούγεννα οι αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Παρά το γιορτινό κλίμα, η αποφασιστικότητα παραμένει έντονη, με φωτιές αναμμένες στο σημείο και τους αγρότες να ανταλλάσσουν ευχές και κεράσματα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους αγρότες ότι «αυτή η κυβέρνηση σε εκβιασμούς δεν πρόκειται να υποκύψει και ούτε από την άλλη μεριά μπορούμε να μεροληπτήσουμε υπέρ μιας κοινωνικής ομάδος εις βάρος των υπολοίπων», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως έχει καταστεί σαφές το πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν θέσει αγρότες και κτηνοτρόφοι. Άλλωστε, τα 20 από τα 27 αιτήματα είτε έχουν ικανοποιηθεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως η πόρτα της κυβέρνησης, ακόμα και του πρωθυπουργού παραμένει ανοιχτή για συνάντηση και συζήτηση, παρά την πόλωση που επιχειρείται από ορισμένους αγροτοσυνδικαλιστές. Επίσης, στο τραπέζι συνεχίζουν να βρίσκονται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα οποία ικανοποιούν πάγια αιτήματα του πρωτογενούς τομέα.