ΕΛΛΑΔΑ

Δούρου: Αναγκαία η ενίσχυση συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική

Δούρου: Αναγκαία η ενίσχυση συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική
Ο γάλλος Γερουσιαστής και πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Φρεσόν (Jean-Claude Frécon) και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην Αθήνα, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 Flickr / Congress of Local and Regional Authorities

Τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής και της αντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική και ειδικότερα στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επισήμανε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την 31η Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Congress of Local and Regional Authorities), στο Στρασβούργο, με αφορμή την εκλογή της Γκούντρουν Μόσλερ-Τέρνστρομ (Gudrun Mosler-Törnström) από την Αυστρία –της πρώτης γυναίκας που εκλέγεται στη θέση του προέδρου του Κογκρέσου.

Η περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα βελτιώσουν την παρουσία των γυναικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τονίζοντας ότι «η ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική, συναρτάται με ευρύτερες, βαθύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές στο κοινωνικό σώμα».

Στην παρέμβασή της για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με αφορμή την ψήφιση από την Ολομέλεια σχετικής έκθεσης, η κ. Δούρου παρατήρησε πως το «μικρόβιο της διαφθοράς» αναπτύσσεται στην Ευρώπη, σε ένα «τοξικό περιβάλλον με φόντο την άνοδο ξενοφοβικών, ρατσιστικών κομμάτων και κινημάτων».

Υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου της διαφθοράς «επηρεάζουν καθοριστικά τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καθώς «οι πολλές μορφές της, συνιστούν τη μήτρα της σύγχρονης απαξίωσης της πολιτικής, με την αριστοτελική έννοια, της υπονόμευσης της αξιοπιστίας των θεσμών».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η περιφερειάρχης, σημαντικό ρόλο παίζει η σύνδεση της καταπολέμησης της διαφθοράς με την ενίσχυση της διαφάνειας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ψηφιακών πολιτικών.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής μετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) για τα «σύμφωνα ακεραιότητας κατά της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις», προσθέτοντας ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δείχνει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς, όπως τα πλαστά πτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ