ΕΛΛΑΔΑ

Ένας 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας συγκινεί με τις ζωγραφιές του (pics)

Ένας 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας συγκινεί με τις ζωγραφιές του (pics)
(Praksis/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με συνοδοιπόρο το μολύβι του ένας 16χρονος από τη Μέση Ανατολή αποτύπωσε το δύσκολο ταξίδι του, από τη χώρα του μέχρι την Τουρκία και από κει σε ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο, σε εικόνες που προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση.

Ο F. εντυπωσίασε με τα έργα του την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Praksis» και έκλεψε την καρδιά όλων όσων είδαν τι πέρασε για να βρει τελικά την ελπίδα στην Ελλάδα.

Το ταλέντο του νεαρού είναι αδιαμφισβήτητο, το ίδιο και η τραγικότητα της κατάστασης που βίωσε. Αυτή την ώρα βρίσκεται μαζί με τον μικρότερο αδελφό του στη Λέσβο, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι.

Τα δύο αδέλφια μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, στη Μόρια. Στη συνέχεια ήταν ανάμεσα στα 80 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία η ΜΚΟ Praksis κατάφερε να φιλοξενήσει σε τράνζιτ καταυλισμό στο Μανταμάδο, ως μέτρο εναλλακτικό της κράτησής τους. Πλέον τα δύο παιδιά ζουν στη δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της οργάνωσης στη Μυτιλήνη και έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, ελπίζοντας να παραμείνουν στην Ελλάδα.

IMG 0644 copy copy

(Praksis/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο F. ζωγράφιζε και στην πατρίδα του, όμως τα θέματα του ενίοτε θεωρούνταν πολύ προοδευτικά και προκαλούσαν. Έφτασε στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που έκανε όμως, ήταν να ζωγραφίσει.

«Στο ταξίδι μου αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, καταστάσεις που δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια. Είναι δύσκολο να βλέπεις ανθρώπους να εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους. Με πονάει να βλέπω κόσμο να υποφέρει και να βρίσκεται στο δρόμο. Γι’ αυτό αποφάσισα να εκφράσω τα λόγια μου με εικόνες», σημειώνει ο ίδιος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ η συντονίστρια επειγουσών παρεμβάσεων της Praksis, Ελιάννα Κονιάλη ορίζει τη ζωγραφική ως «αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του» εφήβου.

IMG 0646

(Praksis/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Έχει έμφυτο ταλέντο και η ζωγραφική είναι γι’ αυτόν τρόπος έκφρασης της ιστορίας του, των ιδεών, των αρχών και των πεποιθήσεών του. Θέλει επίσης να εκφράζει τις αδικίες και τις δυσκολίες των ανθρώπων», συμπληρώνει η ίδια.

Τα θέματα που επιλέγει δεν είναι εμπνευσμένα μόνο από το ταξίδι του πλέον. Έχει εντάξει στις δημιουργίες του πορτρέτα αλλά και τοπία.

Η κ. Κονιάλη τον περιγράφει, εξάλλου, ως ένα «ιδιαίτερα ταλαντούχο παιδί που δείχνει ωριμότητα και ψυχραιμία, καθώς και μια ευαισθησία που τον ξεχωρίζει».

IMG 5249

(Praksis/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο F. θα δει τα έργα του να παρουσιάζονται το Σάββατο και την Κυριακή στην αίθουσα «Παλαιοί Φούρνοι» της Τεχνόπολης, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κατά της εμπορίας ανθρώπων «Break the Chain».

Η έκθεση διοργανώνεται από την Praksis, με την υποστήριξη της Γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ. Ήδη μερικές από τις ζωγραφιές του συμπεριλήφθηκαν σε έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Crossing Borders». Ένα εξ’ αυτών, που αποτυπώνει το ταξίδι του, έχει παραχωρηθεί στην Πινακοθήκη.

boat

(Praksis/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ