«Ναι» από τους αγρότες για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη μετά την πρόσκληση Μαρινάκη
Έκτακτη είδηση
CNN GREECEΘετική ήταν η ανταπόκριση των αγροτών στη νέα πρόσκληση του Παύλου Μαρινάκη για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη, στο Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχθηκαν τη νέα πρόκληση του κυβερνητικού εκπροσώπου και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, ώστε να αποφασιστεί η σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει την εκπροσώπηση στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού «κλείδωσε» για την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Μαξίμου.
Όπως μετέδωσε το Thesspost.gr, σύμφωνα με τον επικεφαλής του μπλόκου της Καρδίτσας Κώστα Τζέλλα, οι αγρότες αποδέχονται την πρόταση, ενώ το Σάββατο ή την Κυριακή θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια για να οριστεί η επιτροπή που θα κατέβει στην Αθήνα την Τρίτη.
Την ίδια ώρα, ο Αχιλλέας Κλιάφας, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Τρικάλων, είπε στην ΕΡΤ: «Εμείς θέλουμε να πάμε σε διάλογο με τον κ. πρωθυπουργό. Θα έρθουμε (την Τρίτη), δεν έχουμε θέμα στο να έρθουμε, το θέμα είναι να λύσει τα προβλήματά μας, αυτό είναι το ζήτημα. Θα μιλήσουμε με όλα τα μπλόκα και θα πράξουμε ανάλογα. Θα προηγηθεί κάποια σύσκεψη». «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο και την κοινωνία, θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει πάνω στα προβλήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και εκπρόσωπος Τύπου, Σωκράτης Αλειφτήρας, μιλώντας στον Real FM, είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε στις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Δηλαδή, και στην ενιαία εκπροσώπηση των μπλόκων, όσων δηλαδή έλαβαν μέρος και στις τρεις Γενικές Συνελεύσεις μας και στους ανοιχτούς δρόμους, καθώς τα τρακτέρ μας θα βρίσκονται παρατεταγμένα στις άκρες και δεν θα εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων, αλλά και στην κοστολόγηση των αντιπροτάσεών μας στα μέτρα που μέχρι τώρα δεν μας έχουν ικανοποιήσε».
Επίσης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βερμίου, Κυριάκος Λωτίδης δήλωσε: «Είναι σε θετικό κλίμα αυτό να υπάρξει μια συζήτηση. Πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και όχι απλά να ωραιοποιούμε την κατάσταση, δεν έχει δώσει και τίποτα η κυβέρνηση στους αγρότες, τα κάνει να εμφανίζονται ότι κάτι μας δίνει».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αγρότες προσανατολίζονται να ανοίξουν τους δρόμους είτε από αύριο πριν από τη συμπλήρωση του 48ωρου που είχαν αποφασίσει, είτε από το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο τα τρακτέρ θα παραμείνουν παρατεταγμένα στις άκρες, μέχρι να γίνει ο διάλογος με τον Μητσοτάκη.
Μαρινάκης σε αγρότες: «Να συναντηθούν με Μητσοτάκη την Τρίτη»
Έτσι, από την κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ανταπόκριση στο νέο κάλεσμα κάτι που αποτυπώνεται και από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης (8/1), απηύθυνε νέα πρόσκληση.
«Είμαστε εδώ για διάλογο, το λέμε ξανά, είμαστε όλοι μαζί και το λέμε με μια ξεκάθαρη διατύπωση, θέλουμε να σταματήσει όλο αυτό. Απευθύνω άλλη μία πρόσκληση στους αγρότες την Τρίτη (σσ 13 Ιανουαρίου) που ο πρωθυπουργός θα είναι στο γραφείο του να συναντηθούν, με δύο ξεκάθαρους όρους: Να είναι αναλογικό το κλιμάκιο της εκπροσώπησης, δηλαδή να εκπροσωπούνται όλες οι κινητοποιήσεις, γιατί, για να δοθεί μια λύση σε όλο αυτό πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι να γίνει ο διάλογος με δρόμους ανοιχτούς, γιατί με μπλόκα εν ισχύ δεν μπορεί να γίνει διάλογος», είπε ο κ. Μαρινάκης στο Newsbomb και την Αμαλία Κάτζου.
«Να ανασταλούν αυτές οι κινητοποιήσεις, να είναι αναλογική η εκπροσώπηση και την Τρίτη μπορεί να γίνει η συνάντηση» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην Αμαλία Κάτζου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών.
«Για να μην υπάρχει παρανόηση, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα» τόνισε ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.
Χατζηδάκης: Αν δεν γίνει εφικτός ο διάλογος θα εφαρμοστεί ο νόμος
Το περίγραμμα της κυβερνητικής γραμμής έδωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Ξέρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι κάποια μπλόκα ήδη έχουν στείλει αίτημα για συνάντηση με την κυβέρνηση, αυτό αλλάζει καθώς περνάνε οι ώρες» και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη διάθεση των αγροτοσυνδικαλιστών εφόσον αποφασίσουν συντεταγμένα να έρθουν όλοι μαζί για συζήτηση.
«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φτάνουμε σε μια φάση αντιμετώπισης αυτής της πολυήμερης εκκρεμότητας, θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε ήρεμα και συναινετικά. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο νόμος θα εφαρμοστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα νέο μήνυμα στους αγρότες ότι αναγκαία προϋπόθεση για τον διάλογο οι ανοιχτοί δρόμοι, καθώς και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον μέτρα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τον διάλογο με κάθε επαγγελματική ομάδα δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον μέτρα» τόνισε.
«Αναγκαία προϋπόθεση για το διάλογο ανοιχτοί δρόμοι. Είμαστε η κυβέρνηση όλων των πολιτών» πρόσθεσε.
Οι διαβουλεύσεις στα μπλόκα για τον διάλογο
Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα αγροτικά μπλόκα ανά περιοχή γύρω από το ραντεβού που δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» και επίσημα για την Τρίτη. Συντεταγμένα πλέον, οι αγρότες δηλώνουν θετικοί στην πρόσκληση Μαρινάκη και αναζητείται η φόρμουλα για τους «ανοιχτούς δρόμους».
Πάντως, ακόμη παραμένουν σε εξέλιξη οι κλιμακώσεις των κινητοποιήσεων που είχαν προαναγγείλει οι αγρότες για Πέμπτη και Παρασκευή. Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι έκλεισαν στα Μάλγαρα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με τους αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου να προχωρούν σε τετραήμερο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, καθώς και στους παρακαμπτήριους δρόμους.
Το πρωί, οι αγρότες έκλεισαν την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας με σκοπό να κόψουν την κυκλοφορία για δύο μέρες. Στη Θεσσαλία, έκλεισαν οι σήραγγες των Τεμπών από κομβόι 140 τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων με τους αγρότες τη Καρδίτσας να μετακινούνται προς τον Μπράλο και συναδέλφους τους από τα Τρίκαλα, να παίρνουν το δρόμο προς το Μουργκάνι. Από τις 14:00 το μεσημέρι οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στον Μπράλο.
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.
Από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ως ακολούθως:
Λαμία Φθιώτιδας, 203,065 χ/θ Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Α/Κ Μπράλου).
Πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο μεν ρεύμα πορείας προς Αθήνα από τη συμβολή του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. με τον Αυτοκινητόδρομο Ε65 (211,500η χ/θ Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.) και μέσω συνδετήριας οδού του Ε65 και του Κόμβου Κόμματος θα εισέρχονται στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας και έπειτα στις Ε.Ο. Ηράκλειας - Δαμάστας και Θερμοπυλών - Ιτέας (3η χ/θ) έως την 21η χ/θ αυτής, όπου θα εκτρέπονται στην Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λιβαδειάς και μέσω των Ε.Ο. Λιβαδειάς - Θηβών και Θηβών - Χαλκίδας θα καταλήγουν στον Α/Κ Ριτσώνας (75,525η χ/θ), ενώ τα οχήματα που κινούνται στον Αυτοκινητόδρομο Ε65 προς Αθήνα, από την έξοδο Γοργοποτάμου (5,700η χ/θ Αυτοκινητοδρόμου Ε65) και μέσω του Κόμβου Κόμματος, θα εισέρχονται στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, ακολουθώντας το ως άνω δρομολόγιο.
Στο ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τον Α/Κ Ριτσώνας (75,525η χ/θ) και μέσω Ε.Ο. Θηβών – Χαλκίδας, Λιβαδειάς – Θηβών, Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λιβαδειάς και Θερμοπυλών – Ιτέας (έως 13η χ/θ), θα καταλήγουν στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, όπου μέσω του Κόμβου Κόμματος και υπάρχουσας συνδετήριας οδού με τον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. θα εισέρχονται στην 211η χ/θ του Αυτοκινητοδρόμου.
Θήβα Βοιωτίας, 89,835η χ/θ Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Α/Κ Θηβών) και
Κάστρο Βοιωτίας, 114,815η χ/θ Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Α/Κ Κάστρου).
Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο μεν ρεύμα πορείας προς Αθήνα, από την 149,555η χ/θ (Α/Κ Λιβανατών), κίνηση στον παράδρομο του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. και ακολούθως μέσω των Ε.Ο. Αταλάντης - Σκάλας Αταλάντης, Λιβαδειάς - Αταλάντης, στην 71,700η χ/θ της Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λιβαδειάς (Κόμβος Παλαιού Λεβέντη) και μέσω της Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λιβαδειάς, Ε.Ο. Λιβαδειάς - Θηβών και Θηβών Χαλκίδας στην 75,500η χ/θ (Α/Κ Ριτσώνας). Στο δε ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη, από την 75,500η χ/θ (Α/Κ Ριτσώνας) έως την 203,065η χ/θ (Α/Κ Μπράλου), μέσω των Ε.Ο. Θηβών – Χαλκίδας, Λιβαδειάς – Θηβών και της Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς – Λαμίας.
Αταλάντη Φθιώτιδας, 145,325 χ/θ Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Α/Κ Αταλάντης).
Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο μεν ρεύμα πορείας προς Αθήνα, από την 149,555η χ/θ (Α/Κ Λιβανατών) έως την 137,475η χ/θ (Α/Κ Τραγάνας) του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., στο δε ρεύμα πορείας προς Λαμία από την 137,475η χ/θ (Α/Κ Τραγάνας) έως την 149,555η χ/θ (Α/Κ Λιβανατών).
Επίσης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας, (10,500η χ/θ Α/Δ Σχηματαρίου – Χαλκίδας) και εκτροπή αυτής μέσω της Παλαιάς Γέφυρας Χαλκίδας (κίνηση μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου).
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Χαραμάδα» για συνάντηση αγροτών - Μητσοτάκη: Το ραντεβού της Τρίτης στη σκιά των μπλόκων
Πρόσκληση Μαρινάκη στους αγρότες: «Λέμε ξανά να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη»
ΕΛ.ΑΣ: Ανακριβείς οι αναφορές για ολική διακοπή κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο
Αγρότες: Από πού διέρχονται τα αυτοκίνητα στα μπλόκα στην Αθηνών - Λαμίας - Χαλκίδας
«Σαφάρι» της Δίωξης στην Καστοριά για ναρκωτικά – Έξι συλλήψεις μέσα σε ένα τριήμερο
12:43
Κραν Μοντανά: Στον εισαγγελέα για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες του μπαρ - «Αναμένουμε απαντήσεις»
12:41
Στη Δαμασκό η Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας»
12:36
Καιρίδης για Δένδια: Όποιος δίνει άλλοθι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι άστοχο και ατυχές
12:27