ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 7,5% η ανεργία τον Δεκέμβριο - Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008
Στο 7,5% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας για τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2008, όταν είχε βρεθεί στο 7,3%, και τη δεύτερη χαμηλότερη από το 2004, το πρώτο έτος για το οποίο διαθέτει αναλυτικά δεδομένα η Εθνική Στατική Αρχή.
Η μείωση της ανεργίας φαίνεται ότι τροφοδοτείται κυρίως άλμα στον αριθμό των απασχολούμενων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 650.000 σε σχέση με τα τέλη του 2020.
Επιπλέον ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί κατά 435.000 άτομα την τελευταία εξαετία, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από 55% σε σχέση με τα τέλη του 2019. Το ίδιο διάστημα οι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες μειώθηκαν κατά περίπου 220.000.
Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι η μείωση της ανεργίας δεν συνδέεται με τις συνταξιοδοτήσεις ή τις πρόωρες αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας αλλά με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ιστορική υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας των γυναικών
Εξαιρετικά σημαντική είναι η πτώση της ανεργίας των γυναικών, η οποία τον Δεκέμβριο του 2025 έφτασε στο 9,9%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν σε διψήφιο ποσοστό, δηλαδή στο 20,6%.
Μείωση και για την ανεργία των νέων
Ιδιαίτερα υψηλή είναι και η μείωση της ανεργίας στους νέους, η οποία μετρήθηκε τον Δεκέμβριο στο 13%.
Τον Δεκέμβριο του 2020 ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο 35,5% και την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχε ξεπεράσει το 50%.
Τραμπ: Την άλλη βδομάδα η ανακοίνωση του επόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
21:01
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον πόλεμο», λέει ο Ιρανός αντιπρόεδρος
20:52
«Made in Greece»: Ένα νέο κίνημα καταναλωτών «ψηφίζει» ελληνικά προϊόντα (vid)
20:45
Πέθανε η Γαλλολιβανέζα ποιήτρια Βενούς Χουρί-Γκατά
20:36