ΕΛΛΑΔΑ

Πιθανώς τραυματισμένη η φάλαινα του Παγασητικού - «Σπάνιο είδος στις ελληνικές θάλασσες»

Πιθανώς τραυματισμένη η φάλαινα του Παγασητικού - «Σπάνιο είδος στις ελληνικές θάλασσες»
Φάλαινα (Φωτο αρχείου) AP Photo

«Σπάνιο είδος μεγάπτερης φάλαινας» αποτελεί ο θαλάσσιος επισκέπτης του Παγασητικού, αναφέρει ο Αν. Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Διατήρησης Θαλάσσιων Θηλαστικών & Ιχθυοαποθεμάτων Γεώργιος Γκάφας.

Σε συνέντευξη του στο ΕΡΤnews, ο καθηγητής αναφέρει πως η μικρή φάλαινα ανήκει σε ένα πολύ σπάνιο είδος μεγάπτερης ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία φάλαινα μεγέθους 5-6 μέτρων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και ένας μικρότερος στη θάλασσα της Αραβίας.

Ο κ. Γκάφας αναφέρει πως η συμπεριφορά του ζώου είναι μεταναστευτική, δηλαδή μετακινήθηκε για να βρει τροφή ή για να αναπαραχθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η φάλαινα αυτή ενδέχεται να είναι ίδια με αυτήν που εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες στην Κάλυμνο λόγω της σπανιότητας τέτοιων πλασμάτων στις ελληνικές θάλασσες και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πιθανώς τραυματισμένη

Μαρτυρίες ανέφεραν πως είδαν την φάλαινα τραυματισμένη με κάποιο αλλιευτικό εργαλείο στην ουρά του. Ο κ. Γκάφας επισημαίνει ότι ο Αρίωνας έχει αναλάβει τη περαιτέρω μελέτη της κατάστασής του ζώου.

Τέλος το λιμεναρχείο Βόλου έχει δώσει εντολή στους πολίτες να μην πλησιάζουν τη φάλαινα.

Πώς το δίκτυο Vodafone φέρνει ταχύτητες έως 250Mbps εκεί που δεν φτάνουν τα καλώδια