ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές Άδειες: η αγωνία των εργαζομένων-η απόφαση του ΣτΕ και η στάση της κυβέρνησης

Τηλεοπτικές Άδειες: η αγωνία των εργαζομένων-η απόφαση του ΣτΕ και η στάση της κυβέρνησης

Αγωνία, χαρά, θυμός. Αυτά ήταν τα τρία συναισθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της διευρυμένης ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με θέμα τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι εναλλαγές αυτές δεν αφορούσαν τους ανώτερους δικαστές αλλά τους εργαζόμενους των τηλεοπτικών καναλιών, οι οποίοι κάλυπταν ένα γεγονός καθοριστικό για το μέλλον τους αφού μια απόφαση που θα έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά θα σήμαινε την συνέχιση της λειτουργίας όλων των τηλεοπτικών καναλιών ενώ μια απόφαση που θα τον έκρινε συνταγματικό θα τους οδηγούσε στην ανεργία. Τουλάχιστον έτσι πίστευαν.

Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή. Η πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ άρχισε λίγα λεπτά πριν από τις έξι το απόγευμα, τα σενάρια που κυριαρχούσαν για τον νόμο Παππά, ήταν τρια:

α) αντισυνταγματικός
β) αντισυνταγματικός με προθεσμία 6 μηνών για την συγκρότηση του ΕΣΡ
γ) συνταγματικός

Όσο περνούσε η ώρα και μέχρι την στιγμή της ολοκλήρωσης της διάσκεψης, δικαστικές πηγές έβλεπαν ως πιθανότερη εξέλιξη τη λήψη μιας απόφασης με όχι σαφές μήνυμα. Τελικά έπεσαν έξω.

irene ste

Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις έντεκα το βράδυ, όταν στα σκαλοπάτια του ΣτΕ άρχισαν να έρχονται κι άλλοι εργαζόμενοι από τα τηλεοπτικά κανάλια για να μάθουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Πολλοί ήταν και οι περαστικοί οι οποίοι σταματούσαν και ρωτούσαν αν βγήκε η απόφαση.

Μισή ώρα μετά, όταν η πόρτα άνοιξε και βγήκαν οι πρώτοι δικαστές έγινε γνωστό ότι η απόφαση δεν είχε περιθώριο άλλης ερμηνείας.

Από τους 25 ανώτερους δικαστές οι 14 ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και οι 11 τάχθηκαν κατά (τον θεωρούσαν συνταγματικό).
Δημοσιογράφοι και τεχνικοί της τηλεόρασης άρχισαν να αγκαλιάζονται και να πανηγυρίζουν. Το μαύρο στα κανάλια ήταν παρελθόν! Η χαρά όμως δεν κράτησε για πολύ.

Οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσαν τον θυμό των εργαζομένων.

Τα έκτακτα δελτία στους τηλεοπτικούς σταθμούς διαδέχονταν το ένα το άλλο και ο θυμός από τους εργαζόμενους, φούντωνε.

Τελικά η κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ και την μη υιοθέτησης της απ την κυβέρνηση, είναι πιο θολή από ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ