Αττικόν: Από τη νευροχειρουργική κλινική ξεκίνησε η έξαρση γαστρεντερίτιδας - Τι απαντά το υπουργείο
Ο εξωτερικός χώρος του κτηρίου του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕΑπό τη νευροχειρουργική κλινική ξεκίνησε η έξαρση γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα νοροϊού.
Όπως ανέφερε στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τα πρώτα κρούσματα καταγράφτηκαν την περασμένη Πέμπτη (21/05).
Η Επιτροπή Λοιμώξεων του «Αττικόν«, με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, αποφάσισε τη λήψη σκληρών μέτρων και απομόνωσης των κρουσμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του νοροϊού στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, σε αυτή τη φάση τα περιστατικά παρουσιάζουν ύφεση.
«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» απαντά το υπουργείο Υγείας
Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, απαντά πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο, «υπάρχουν κρούσματα σε όροφο του νοσοκομείου και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Μάλιστα, το ίδιο το σύστημα του νοσοκομείου εντόπισε τα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από το νοσοκομείο.
Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα το Σωματείο Εργαζομένων του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έξαρση γαστρεντερίτιδας, κάνοντας λόγο για κρούσματα σε τουλάχιστον 25 υγειονομικούς και σε δεκάδες ασθενείς και συνοδούς.
«Το γεγονός αυτό δεν είναι ένα απλό "συμβάν" αποκομμένο από τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Η διασπορά ενός τόσο μεταδοτικού ιού μέσα σε ένα νοσοκομείο όπως το «Αττικόν» βρίσκει έδαφος στην υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό και στην απαράδεκτη κατάσταση των ράντζων και της μόνιμης υπερπληρότητας», προσθέτει το σωματείο.
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «εδώ και 13 χρόνια προειδοποιούμε: ένα νοσοκομείο που λειτουργεί μονίμως πάνω από τα όριά του, με διαδρόμους γεμάτους ράντζα, με ασθενείς στοιβαγμένους (χειρουργικούς, ανοσοκατασταλμένους, βαριά πάσχοντες, υπερήλικες), με προσωπικό που τρέχει να καλύψει πολλαπλά πόστα, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους στοιχειώδεις όρους ασφαλούς νοσηλείας».
«Επιτέλους, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός Υγείας και η Διοίκηση θα πάρουν απόφαση κατάργησης των ράντζων στο Αττικόν;Θα παρέμβει ο εισαγγελέας; Έχουμε υποβάλει μήνυση εδώ και 6 μήνες! Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα απομόνωσης, περιορισμού μετακινήσεων, ξεχωριστής χρήσης τουαλέτας και αυστηρής υγιεινής, όταν δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές;», διερωτώνται.
Στην ανακοίνωσή τους προσθέτουν:
«Το Σωματείο μας καλεί όλο το προσωπικό να συμμορφωθεί με τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων που αντέδρασε άμεσα. Επισημαίνουμε πως η ευθύνη είναι πολιτική και διοικητική. Βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως κόστος, που αφήνουν τα νοσοκομεία χωρίς μόνιμο προσωπικό, που αποδέχονται τα ράντζα ως "κανονικότητα", που μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε χώρους διαρκούς έκτακτης ανάγκης.
Απαιτούμε άμεσα:
1. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και να εξασφαλιστεί η άμεση απομάκρυνση από την εργασία όλων των συμπτωματικών εργαζομένων.
2. Να εξασφαλιστούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, υλικά απολύμανσης, ξεχωριστοί χώροι όπου απαιτείται και όλες οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή νοσηλεία.
3. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με τα ράντζα και τη νοσηλεία ασθενών σε διαδρόμους και ακατάλληλους χώρους.
4. Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, και τουλάχιστον για την επόμενη εφημερία του Σάββατου 30 Μαΐου να αποδεσμευτεί το Αττικόν από το πρόγραμμα Γενικής Εφημερίας του λεκανοπέδιου. Νέες εισαγωγές και νέα ράντζα σημαίνει υγειονομικό έγκλημα. Το "Αττικόν" δεν αντέχει άλλο».
SPONSORED
Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη: Πανικόβλητοι οι πελάτες - Δείτε βίντεο
11:01
Πιερρακάκης για Τσίπρα: Άκουσα μια σειρά από τσιτάτα το ένα μετά το άλλο
10:57
Πανελλήνιες 2026: «Πρεμιέρα» αύριο για τους μαθητές των ΓΕΛ - Σε ποιο μάθημα εξετάζονται
10:48
Η Chevron μπαίνει στο «Block 10» με 70% - Τα επόμενα βήματα και ο οδικός χάρτης
10:47