ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 η Ελευσίνα

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 η Ελευσίνα
Παντελής Σαίτας - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 επιλέχθηκε η Ελευσίνα. Πρόκειται για την τέταρτη ελληνική πόλη που αναγορεύεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου, μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006.

Ο αρμόδιος επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού της Κομισιόν, Τίμπορ Ναβράκσικς, εκτίμησε πως ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να έχει «σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά».

«Συγχαίρω την Ελευσίνα για την επιτυχημένη υποψηφιότητά της. Προσβλέπω στο να δω την Ελευσίνα να προσφέρει σε επισκέπτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη και τους πολιτισμικούς θησαυρούς της», προσέθεσε ο ούγγρος επίτροπος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού δίνεται η ομιλία της αρμόδιας υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία συνεχάρη και τις τρεις ελληνικές πόλεις που προκρίθηκαν στην τελική φάση (Ελευσίνα, Καλαμάτα, Ρόδος) και έκανε λόγο για μια «γιορτή του πολιτισμού».

«Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στις πόλεις», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και έχουν ανάγκη από ένα νέο όραμα για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και την αποστολή τους, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τους λαούς προς μία νέα κατεύθυνση, με γνώμονα τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης», προσέθεσε.

Η κυρία Κονιόδρου έκανε λόγο για «υπέρβαση» από μέρους της Ελευσίνας, «μιας πόλης που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες».

«Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις», ολοκλήρωσε η υπουργός.

«Η δουλειά τώρα αρχίζει. Πρέπει όλοι μαζί, δημοτική Αρχή και πολίτες, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υποχρέωσης που αναλάβαμε», δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, μετά την ανακοίνωση.

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη «να φέρουμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την Ελευσίνα και να αποδώσουμε στην πόλη αυτά που αξίζουν», ενώ απηύθυνε «θερμά συγχαρητήρια» στις άλλες δύο συνδιεκδικίτριες πόλεις (Καλαμάτα, Ρόδος) «για τον αγώνα που διεξήγαγαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας».

Ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «για την άψογη και διαφανή διαδικασία», το υπουργείο Πολιτισμού, την περιφέρεια Αττικής αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο και τοπικές επιχειρήσεις.

Για την αναγόρευση της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα δήλωση έκανε και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Η επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 αποτελεί, μέσα σε δύσκολους καιρούς, μια πολύ καλή είδηση. Η επιλογή της πόλης της Δήμητρας και της Περσεφόνης, της εργατούπολης, του πάλαι ποτέ ανθηρού βιομηχανικού κέντρου που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία, εκπέμπει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα», είπε η περιφερειάρχης και συνέχισε: «Το μήνυμα του πολιτισμού ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια και παράγοντα υπέρβασης της σημερινής κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας. Μήνυμα οικουμενικό που υπερβαίνει τα όρια μιας πόλης, μιας περιφέρειας και μίας χώρας. Για αυτό και η Ελευσίνα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο μια ευρωπαϊκή επιλογή Πολιτισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ