ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η μισή χώρα: Πότε χτυπά την Αττική - Σταδιακή υποχώρηση από αύριο

Στο έλεος της κακοκαιρίας η μισή χώρα: Πότε χτυπά την Αττική - Σταδιακή υποχώρηση από αύριο

Κακοκαιρία στην Αττική (Φωτογραφία αρχείου)

INTIME NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, ενώ η προσοχή στρέφεται πλέον στην Αττική, όπου τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις απογευματινές - βραδινές ώρες.

Το 112 έχει ήδη ηχήσει σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Λάρισας, της Εύβοιας, της Μαγνησίας, των Σποράδων και της Σκύρου, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «εξπρές».

Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία την Αττική

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται η Αττική, καθώς η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να γίνει αισθητή από τις επόμενες ώρες, με τα πρώτα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού.

Ειδικότερα, το πιο κρίσιμο διάστημα αναμένεται αργά το απόγευμα έως και τις βραδινές ώρες, όταν οι καταιγίδες θα επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής, με τα φαινόμενα να συνοδεύονται κατά τόπους από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ισχυρές ριπές ανέμου και αυξημένα ύψη βροχής,

Οι περιοχές που δέχονται το ισχυρότερο χτύπημα

Την ίδια ώρα, τα πιο έντονα φαινόμενα καταγράφονται σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Ημαθία, όπου ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες.

Μεγάλη προσοχή συστήνεται επίσης στην ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, ενώ ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες αναμένονται στις Σποράδες και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα αναμένεται να επιμείνουν έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Μήνυμα 112 και κινητοποίηση των Αρχών

Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, ενώ προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν σε Φθιώτιδα, Λάρισα, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες και Σκύρο.

Παράλληλα, συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, με τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των φαινομένων και να καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

Ενισχυμένοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Σημαντική θα είναι η ενίσχυση των ανέμων τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, με πιθανές επιπτώσεις στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Παράλληλα, ο υδράργυρος θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή, με τη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές να μην ξεπερνά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Η κακοκαιρία αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ωστόσο, τοπικά ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, καθώς και σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Θάσος, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά, με το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου να κυλά με σαφώς πιο ήπιες καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.