ΕΛΛΑΔΑ

Deutsche Welle: Ο Ομπάμα ζητεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - επίσκεψη συμβολισμού

Deutsche Welle:  Ο Ομπάμα ζητεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - επίσκεψη συμβολισμού
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και το έστειλε».

Mε τη φράση αυτή σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle δίνει το στίγμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα Μπαράκ Ομπάμα και τις προσδοκίες της Ελλάδας.

Λίγες ώρες πριν ο κ. Ομπάμα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα κάνει την τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η Deutsche Welle αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι ο «αποχωρών πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα.
Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο κ. Ομπάμα θα τονίσει από το Βερολίνο ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν φέρνει την ευημερία. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανειλημμένως είχε επικρίνει στο παρελθόν τα απαιτηθέντα από την Γερμανία προγράμματα λιτότητας για την υπερχρεωμένη Ελλάδα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση». Προσέθεσε δε, σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων και στο μέλλον για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το 1953 οι νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «κούρεψαν» ένα μεγάλο μέρος το γερμανικού χρέους. «Αυτό θα έπρεπε να πράξει και η Γερμανία σήμερα, κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η υπαγορευμένη από το Βερολίνο πολιτική λιτότητας οδήγησε -σε αντίθεση με την πολιτική του Ομπάμα- σε κοινωνικά προβλήματα, όπως είπε».

Ο Ομπάμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle ζήτησε επίσης τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Δεν ήταν εύκολες αλλά ήταν αναγκαίες», είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τους Έλληνες για «το εξαιρετικό αίσθημα συμπόνιας» το οποίο επέδειξαν στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ