ΕΛΛΑΔΑ

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
EUROKINISSI // ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημοσιοποίησε ένα ακόμη σποτ, καλώντας τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να μην φοβούνται να αντιδράσουν.

Θύμα βίας μία στις τρεις γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ' ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».

1444755

Πηγή:EUROKINISSI // ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Δωρεάν επισκέψεις στα ιατροδικαστικά ιατρεία για τις κακοποιημένες γυναίκες

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) προσφέρει για μία εβδομάδα δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ, νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.

Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.

Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο αναλαμβάνουν δράση

Η ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε την Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση ψηφίσματος για την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που προβλέπει την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών την 25η Νοεμβρίου.

Το σχετικό ψήφισμα προέκυψε ύστερα από προφορική ερώτηση που εισηγήθηκαν έξι γυναίκες ευρωβουλευτές, οι οποίες παρουσίασαν με μελανά χρώματα τη βία που υφίστανται οι γυναίκες και υπογράμμισαν τη σημασία προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο στο είδος του δεσμευτικό διεθνές εργαλείο για την εξάλειψη και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών επικεντρώνεται σε 4 βασικά θέματα: στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων, στη δίωξη των δραστών και στην παρακολούθηση.

Παράλληλα, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα κηρύσσει σήμερα, 25 Νοεμβρίου, την εκκίνηση εκστρατείας για το 2017, με σειρά πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν όλους τους θεσμικούς φορείς από τοπική ως διεθνή κλίμακα, αλλά και κάθε ευρωπαίο πολίτη, με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών. Σύνθημα της εκστρατείας είναι «πείτε όχι, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών».

2016 11 24T122112Z 1452357505 RC1C361BEB60 RTRMADP 3 EUROPE POLITICS

Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών, η κ. Γιούροβα απέστειλε ιδιαίτερο μήνυμα, που αφορά την Ελλάδα, συνδέοντας το φαινόμενο της βίας που βιώνουν οι Ελληνίδες με την οικονομική κρίση.

«Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα στρες στις οικογένειές τους. Η καλύτερη προστασία των Ελληνίδων, και από την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει με την ανάκτηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας», λέει χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε η κα Γιούροβα στην ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες-μετανάστριες, λέγοντας:

2016 11 08T114135Z 8169212 S1AEULQJYLAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

«Θέλουμε να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα από τη βία, αλλά οι μετανάστριες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στη βία όσο και στην εμπορία ανθρώπων, οπότε αναλαμβάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συνεργαζόμαστε στενά με ελληνικές οργανώσεις που ήδη εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Πηγή: REUTERS/Alaa Al-Marjani/φωτογραφία αρχείου

«Είμαστε στο 2016. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να τις χτυπούν, να τις παρενοχλούν, να τις βιάζουν, να τις καταδιώκουν», δηλώνει η κ. Γιούροβα και συστρατεύει τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, συνδικάτα, ΜΜΕ και όλους τους ευρωπαίους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που το επιθυμούν «να κάνουμε τη βία κατά των γυναικών παρελθόν», όπως λέει στο μήνυμά της.

Οι χρηματοδοτικές και πολιτικές δράσεις

Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 2017:

1. προγράμματα στοχευμένης ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που απευθύνονται κυρίως στις αστυνομικές αρχές και τα υπουργεία Παιδείας(4 εκατομμύρια ευρώ).

2. Θα στηρίξει οικονομικά οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που θα έχουν έμπρακτα αποτελέσματα για τη ζωή των γυναικών στην ΕΕ.

3. Θα ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Περιφερειακά και Αναπτυξιακά Ταμεία για τα θύματα της βίας.

4. θα ενθαρρύνει την αξιοποίηση του Erasmus+ ,στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία στο πεδίο του αθλητισμού.

Σε διεθνή κλίμακα η Επιτροπή θα στηρίξει οικονομικά προγράμματα κυρίως για τις «απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές», ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει προγράμματα σε περιβάλλον ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πολιτικό πεδίο επίσης, η Επίτροπος επιθυμεί να αναβαθμίσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Η Βουλή γίνεται... πορτοκαλί για καλό σκοπό

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, όπως έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απόφασή της, στις 17 Δεκεμβρίου 1999.

Η μεγαλύτερη κίνηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, είναι η Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon Campaign), μία πρωτοβουλία ανδρών, που δεσμεύονται να μην παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα, αλλά να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την εξάλειψή του. Την εκστρατεία, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση της γγ Ισότητας των Φύλων να γίνει πρεσβευτής της χώρας μας σε αυτήν την παγκόσμια καμπάνια, κάλεσε τα μέλη του προεδρείου της Βουλής- αντιπροέδρους, κοσμήτορες και γραμματείς- ανεξαρτήτως φύλου, καθώς και τον πρόεδρο της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, να συμμετάσχουν, επίσης, στην Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας.

Ο ορισμός των πρεσβευτών και η ανάδειξη του μηνύματος για την εξάλειψη της βίας και την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, μήνυμα που βρίσκεται στον πυρήνα της προστασίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Επίσης, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση, ενώ πορτοκαλί, για τον ίδιο σκοπό, θα γίνει και ο Λευκός Πύργος, στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ