ΕΛΛΑΔΑ

Υγεία: «Κόφτης» και στις ελεύθερες επισκέψεις σε γιατρούς

Υγεία: «Κόφτης» και στις ελεύθερες επισκέψεις σε γιατρούς
EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Αλλαγές που θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ φέρνουν οι απαιτήσεις των δανειστών, έχοντας όμως και άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει ως Ιούνιο να θέσει σε λειτουργία ένα καινούργιο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου τη Δευτέρα, για την προέγκριση των επισκέψεων σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Η έγκριση για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα θα δίνεται μόνον στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου θα έχει προηγηθεί «χαρτογράφηση» των υποδομών, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους, ενώ θα γίνεται κι ένας υπολογισμός του χρόνου αναμονής των ασθενών.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί πλήρης ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή, όπου θα καταγράφονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που παίρνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, οι ιατρικές επισκέψεις και οι νοσηλείες που έχει πραγματοποιήσει σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια.

Το συγκεκριμένο αρχείο θα λειτουργεί ως «εργαλείο» με βάση το οποίο είτε θα δίνεται στους ασφαλισμένους η έγκριση για τη διενέργεια επιπλέον ιατρικών πράξεων, είτε θα μπαίνει «φρένο» από τον ΕΟΠΥΥ στις επιπλέον παροχές Υγείας που καλύπτει.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν τεθεί κάποιοι περιορισμοί στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να επισκέπτονται πάνω από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ, ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στη συνταγογράφηση και την εκτέλεση εξετάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ