ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμία εξουσία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμία εξουσία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του, την Παρασκευή, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), επεσήμανε την ανάγκη συμπόρευσης, ενότητας και συνεργασίας της Εκκλησίας με τους όλους τους θεσμούς και φορείς της Πολιτείας.

«Κοιτάμε το τώρα και πώς θα πορευθούμε στο αύριο. Με εγωισμούς, με διαιρέσεις, με μικρότητες, ή με ενότητα, συνεργασία και σύμπλευση; Η Εκκλησία είναι σταθερά προσηλωμένη στην ενότητα και συνεργασία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:

«Η Εκκλησία βλέπει τον άνθρωπο, και με αυτό το βλέμμα απευθύνεται σε κάθε θεσμό, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, σε κάθε πρόσωπο, σε όλους ανεξαιρέτως και ζητά σύγκλιση, συνεργασία, συνοδοιπορία, συναντίληψη. Η ιστορία και η εμπειρία καθενός από εμάς έχει αποδείξει ότι η συμπόρευση και η συνεργασία φέρνει ωφέλιμα αποτελέσματα, οικοδομεί κλίμα εμπιστοσύνης, ενότητας και συμβάλλει στην πρόοδο».

Απευθυνόμενος σε όσους «εσφαλμένα νομίζουν ότι η Εκκλησία διεκδικεί για τον εαυτό της μερίδιο εξουσίας, νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής», διευκρίνισε: «Η Εκκλησία δεν διεκδικεί καμιά εξουσία και καμιά δύναμη. Η δύναμή της είναι η θυσιαστική της αγάπη. Κι αυτό που ζητούμε και θέλουμε είναι ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα να θυσιαζόμαστε, όχι να θυσιάζουμε, να διακονούμε και όχι να διακονούμεθα. Να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε, να αγαπάμε και να ενώνουμε».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, μέσα από τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τις επιμέρους δομές («Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, φιλόπτωχα ταμεία Ι.Μ. και ενοριών, γηροκομεία, κοινωνικά ιατρεία κ.λ.π.) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, η βαθιά οικονομική ύφεση που βίωσε και τα παρεπόμενά της, φανέρωσε ότι η Εκκλησία είναι στην κυριολεξία η τροφός του έθνους, η στοργική μάνα, η ανοιχτή αγκαλιά, το πανδοχείο της αγάπης στο οποίο χωρούν οι πάντες και κυρίως οι πονεμένοι άνθρωποι, οι αναξιοπαθούντες, οι φτωχοί, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, και όλοι οι άνθρωποι των οποίων πλήττεται η αξιοπρέπεια και διακυβεύεται πολλές φορές αυτό καθ’ εαυτό το δικαίωμα στη ζωή».

Τέλος, ο κύριος Ιερώνυμος υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας της Εκκλησίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, «τον πιο άμεσο φορέα δημόσιας εξουσίας, που βρίσκεται στην πλέον αδιαμεσολάβητη σχέση με τον πολίτη»:

«Κάθε πολίτης της χώρας μας είναι συγχρόνως και δημότης σε έναν δήμο, και είναι πολύ σημαντικό, κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ότι ο δημότης έχει τη δυνατότητα να εκλέγει, να επιλέγει ανθρώπους που θα αναλάβουν για κάποιο χρονικό διάστημα να υπηρετήσουν τις ανάγκες και προβλήματά τους» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στις 15:30,στο υπουργείο.

Η συγκεκριμένη συνάντηση θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και γίνεται σε ανταπόδοση της προηγούμενης επίσκεψης του υπουργού στην Αρχιεπισκοπή, στις 21 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίσημη συνάντηση, έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και είχε ολοκληρωθεί σε καλό κλίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ