ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αλλάζουν όλα στον υπολογισμό της βαθμολογίας

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αλλάζουν όλα στον υπολογισμό της βαθμολογίας
EUROKINISSI

Το διαβατήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, δεν είναι η επίδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά οι επιδόσεις του στα 4 ή 5 εξεταζόμενα μαθήματα. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας και των μορίων, ανά μάθημα, αποδεικνύεται γρίφος για γερούς λύτες.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ

Στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 1,3 και 0,7 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:
330 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 1,3)
270 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελέστης 0,7)
200 μόρια για κάθε μονάδα των υπόλοιπων μαθημάτων

Συνολικά:

το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 6.600 μόρια
το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 5.400 μόρια
και τα υπόλοιπα μέχρι 4000 μόρια το καθένα
Μέγιστος Αριθμός Μορίων: 20.000

2004246

Πηγή: EUROKINISSI

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών", με το νέο σύστημα υπολογισμού, κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει», 65% περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας . Κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει», 35% παραπάνω από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας.

Στην περίπτωση εξέτασης σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 0,9 και 0,4 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:
290 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,9)
240 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,4)
200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

Εδώ, το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» με 5800 μόρια, το δεύτερο 4.800 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4000 μόρια.
Μέγιστος αριθμός μορίων: 18.600

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.

sxoleio

Πηγή: EUROKINISSI/Γιώργος Νικολαϊδης


Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο.
Στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για τος συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα 5ο μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο επιστημονικά πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στο σύνολο των μορίων (από τα άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα), προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το 100 του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση.

Βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο γραπτός βαθμός που σημείωσε στην απαιτούμενη εξέταση ο υποψήφιος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Για την περίπτωση που εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα, είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων.

mixanografiko

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Οι σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κατατάσσονται σε 5. Πολλά τμήματα είναι κοινά σε περισσότερα από ένα Επιστημονικά Πεδία.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους υποψηφίους προκειμένου να στοχεύσουν το τμήμα που τους ενδιαφέρει επιλέγοντας την Ομάδα Προσανατολισμού και Επιστημονικού Πεδίου που οδηγεί στον στόχο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ