ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα που έδινε πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες

Πώς δρούσε το κύκλωμα που έδινε πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Όλες τις λεπτομέρειες για τη δράση του μεγάλου κυκλώματος που πουλούσε πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα για την Ευρώπη έδωσε πριν από λίγο η ΕΛ.ΑΣ.

Στην Αθήνα και στη συνέντευξη Τύπου παρών ήταν και ο Άγγλος προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές εξάρθρωσαν το κύκλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό ρόλο φέρεται να είχε ένας αλλοδαπός που βρίσκεται στην Ελλάδα, στον οποίο μέλη του κυκλώματος από την Ισπανία έστελναν μέσω κούριερ πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια για να προμηθεύσουν τους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, όπως είχε γράψει και το CNN Greece, κεντρικό ρόλο από την Ισπανία φέρεται να είχε ένας αλλοδαπός ο οποίος είχε κατηγορηθεί για μέλος Ισλαμιστικής Οργάνωσης και είχε μάλιστα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικούς όπως: «βιβλία για διαβατήρια», «ταυτότητες ήταν οι κάρτες», «διακινούμενος ήταν πελάτης », «πρόγραμμα το λογιστικό του πλαστογράφου» χρήματα τα έλεγαν γκαραντι.

Σε ερώτηση του CNN Greece στον προϊστάμενο της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου Κρις Χόκμεν για το εάν τους προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιοι ακραίοι ισλαμιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις ροές μέσω Τουρκίας για να φτάσουν στην Ευρώπη απάντησε ότι «σίγουρα μας προβληματίζει το ενδεχόμενο εξτρεμιστές να χρησιμοποιούν τις ροές για να περάσουν στην Ευρώπη».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι για το ίδιο κύκλωμα έγινε επιχείρηση στην Αγγλία όπου συνελήφθησαν εννέα άτομα.

Τέλος, οι αλλοδαποί συλληφθέντες στην Ελλάδα φέρεται να ήταν είτε υπό καθεστώς αιτημάτων ασύλου είτε να ήταν τελείως παράνομα στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ