ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο: «Τρομοκρατία: Προκλήσεις στην Ευρώπη και το διεθνές σύστημα»

Συνέδριο: «Τρομοκρατία: Προκλήσεις στην Ευρώπη και το διεθνές σύστημα»

Η τρομοκρατία και οι προκλήσεις που αυτή θέτει σε Ευρώπη και διεθνές σύστημα απασχόλησε το -υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- «2ο Χειμερινό Σχολείο ΜΜΕ και Εφαρμοσμένης Πολιτικής», το τριήμερο 2 έως 4 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το συνέδριο αποτέλεσε για 47 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές διαφόρων τμημάτων -με αυτούς του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών να πρωταγωνιστούν και πάλι- μια τεράστια ευκαιρία για εμβάθυνση επάνω στις δομικές έννοιες που συνθέτουν την τρομοκρατία, σε συνδυασμό με εποικοδομητικό διάλογο με την «ελίτ» των ειδικών που βρίσκονται σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Η σύμβουλος τύπου της βρετανικής Πρεσβείας, Claire Demaret, έθεσε το βασικό ερώτημα στο ξεκίνημα του συνεδρίου· ως τι ορίζεται η τρομοκρατία. Ερώτημα στο οποίο ουδείς ομιλητής κατάφερε να δώσει έναν ενιαία εννοιολογικό, αποδεκτό ορισμό.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτριος Σκιαδάς, έθιξε την ανεπάρκεια της αντιτρομοκρατικής δράσης και συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, γεγονός που, όπως είπε, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σημερινή έξαρση του φαινομένου.

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, είχε την ευκαιρία να μοιραστεί προσωπικές εμπειρίες από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ενώ ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, σημείωσε ότι παρόλη την έξαρση της τρομοκρατίας στο έδαφος της, η ΕΕ παραμένει ακόμα και σήμερα το πιο ασφαλές μέρος παγκοσμίως.

Η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Rebecca A. Fong, στάθηκε σε προσωπικές, συγκλονιστικές εμπειρίες από τη διεθνή θητεία της, με πλέον τραγική εκείνη όταν υπηρετούσε στο αμερικανικό Προξενείο στη Χεράτη του Αφγανιστάν, όπου σε επίθεση του τρομοκρατικού δικτύου των Χακάνι 8 Αφγανοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν ενώ η ίδια τραυματίστηκε.

Η σύμβουλος στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, Sawsan Hasson, αναφέρθηκε στην οπτική με την οποία το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει σήμερα τις διάφορες οργανώσεις της περιοχής, όπως τη σιιτική Hezbollah και τη σουνιτική Hamas, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία διεύρυνσης των ήδη στενών σχέσεων με την Ελλάδα τόσο σε στρατηγικό, όσο και πολιτικό επίπεδο.

Τον επίλογο του φετινού Χειμερινού Σχολείου έγραψε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, με μια επεξηγηματική παρουσίαση του Ισλαμικού κόσμου και έμφαση σ’ ένα από τα πλέον αναπόσπαστα κομμάτια του, το Τζιχάντ. Ερωτηθείς για το ISIS είπε ότι ο συριακός εμφύλιος έχει δώσει ευκαιρία σ’ αυτή τη τζιχαντιστική οργάνωση να αναπτύξει ένα ιδεολογικό πλαίσιο, το οποίο καταφέρνει και αποδίδει τους καρπούς του τρόμου, όπως τους χαρακτήρισε, στο εσωτερικό της Δύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ